Üç yıldır sürdürülen proje kapsamında mikrobiyal gübre kullanımı yapılan nohut ekimi için tarlasını tahsis eden Mollahasan Köyü Muhtarı Hulusi Aydaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Pankobirlik Başkanı Ahmet Pehlivan, Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Proje Koordinatörü Dr. Derya Sürek ve projenin uygulandığı Yozgat ve Kırıkkale illerinin Tarım müdürlüklerinden yetkililer ve köy halkı katıldı.

Etkinlikte ilk olarak kürsüye gelen Mollahasan Köyü Muhtarı Hulusi Aydaş, mikrobiyal gübre kullanarak gerçekleştirdiği nohut üretiminden bahsederek, “Kimyasal gübreye nazaran daha sağlıklı ve üretken olan bu gübre toprağın verimini artırıyor. Düzenli sürüm ve titiz bir bakım sonrasında Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim alacağımı tahmin ediyorum.” dedi.

Ardından söz alan Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Proje Koordinatörü Dr. Derya Sürek, projenin 3 yıldır sürdürüldüğünü ve Çorum dışında Yozgat ve Kırıkkale’de de mikrobiyal gübre kullanımı yapılarak bakliyat ekimi yapıldığını söyledi.

Mikrobiyal gübrenin, topraktaki bakterilerden elde edildiğini anlatan Dr. Derya Sürek, “Kimyasal gübreye göre daha doğal, daha sağlıklı ve daha ucuz olan bu gübre türüyle verimlilik ve süreklilik amaçlıyoruz. Diğer gübreleme yöntemlerine göre daha verimli sonuç alacağımızı umuyoruz. Bu projeyle mikrobiyal gübre kullanımının da yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Dr. Derya Sürek, mikrobiyal gübrelerin kimyasal gübrelere oranla yüzde 30 daha ucuz olduğu gibi, yaklaşık yüzde 25-30 düzeyinde daha verim sağladığını sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nün koordinatörlüğünde İl Müdürlüğü ve gönüllü üretici işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında Çorum’da Mollahasan, Turgut ve Fındıklı köylerinde 11 dekarlık bir alanda “Mikrobiyal gübre ile baklagil tohumlarını aşılama” yapıldığını söyledi.

Baklagillerde bakteri aşılamayla daha fazla ve kaliteli ürün alımının mümkün olduğunu vurgulayan İl Müdürü Ermiş, “Günümüz modern tarım uygulamaları vasıtasıyla yoğun mineral gübre ve pestisit kullanımı sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların mikrobiyal gübre kullanımı ile önüne geçilmiş olacaktır. Mikrobiyal gübrelerin kimyasal gübrelere oranla daha ucuz olduklarından girdi maliyetleri azalacak, hem çiftçi kazancına hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

İl Müdürü Ermiş, önümüzdeki yıllarda da ürün çeşitliliği ve verimliliğini artırmaya yönelik benzer projelerin uygulanmaya devam edeceğini dile getirdi.

Ardından Muhtar Hulusi Aydaş’ın mikrobiyal gübre kullanımı yapılan nohut tarlası konuklara tanıtıldı.

Mollahasan Köyü’ndeki Tarla Günü, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Gökhan Yıldız’ın bağlamasıyla söylediği türküler ve katılımcılara dondurma ikramıyla sona erdi. (Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim