Mobilya ihracatı yapan şehirlere bakıldığında nitelikli eleman sorununun imalatçı ve satıcı esnafında büyük bir yük olarak görüldüğünü vurgulayan Murat Erdal, “Mobilyacılar almış oldukları siparişleri termin süresini aşarak teslim etmektedirler. Müşteri ve üretici firmaların bu sorun karşısında mağdur oldukları görülmektedir. Çorum’da bulunan imalatçı esnafının aynı sorunlarla karşı karşıya kalmamaları için, bu günden önlem alınmalıdır.” diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Murat Erdal şu görüşleri dile getirdi:

“Kalifiye ve donanımlı elemanların büyük şehirlerde aldıkları maaşlar 3-4 bin civarında iken, Bursa’nın İnegöl ilçesinde bu rakam 7-8 bin TL’ye kadar ulaşmıştır. Hatta eleman sorunu yaşayan işletmeler parça başı anlaşarak eleman çalıştırmakta olup, parça başı anlaşması ile aylıklarını 10 bin TL’ye getiren işçiler dahi vardır. Bu durum işverene, çalışana kazanç sağlamakla birlikte, ekonominin de canlanmasına destek olmaktadır.

Cumhurbaşkanımız nezninde istihdam seferberliği başlatılmıştır. Sektörümüz Türkiye genelinde istihdam seferberliğine olumlu karşılık vermiştir. Daha kalıcı ve verimli sonuç alınabilmesi için mobilya sektörünün kalifiye eleman sorununu gidermeye yönelik Millî Eğitim Müdürlüğü, Üniversite, Çıraklık Eğitim Merkezi, TSO ve esnaf odaları çözüm üretebilirler. Kurumların bir araya gelerek eleman sorunumuza çözüm bulabileceklerine olan güvenimiz tamdır. İşsiz gençlerin mobilya mesleğine olan bakış açılarını anlamaya çalışıp, onların eğitilerek bu zevkli ve güzel meslekte istihdamlarını sağlayabiliriz. Mobilya sektöründen geçimini sağlayan esnaf ve yatırımcılar olarak bunu beklemekteyiz.

Mobilya sektörü son yıllarda bilgisayarlı makinalaşmaya geçiş yapmaktadır. Bu geçişte Çorumlu mobilyacıların da hazırlıklı olmaları ve gelecekte yapılacak her türlü yeniliğe uyumlu hâle gelmeleri için okul-sanayi işbirliği mutlaka sağlanmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sanayileşmek, en büyük millî davalarımız arasında yer almaktadır.’ diyerek üretime verdiği önemi üst seviyede tutmuştur. Mobilya sektörüne hep destek olan devlet yetkililerine ve muhalefet parti temsilcilerine minnettarız.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim