Mısır’da darbeci Sisi ve hükümetinin insan haklarını hiçe sayarak 2013’ten beri yüzlerce kişiyi idama çarptırdığı belirtilen basın açıklamasında Batı’ya da insanlık suçuna göz yumduğu için tepki gösterildi.

Geçtiğimiz Cuma akşamı PTT önünde biraraya gelen AGD Çorum Şube Başkanı Bekir Uyanık ile AGD üyelerine Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Cıdık, SP Çorum Belediye Başkan Adayı Kemal Kurt ile partililer de destek verdi. Mısır’da 9 kişinin idam edilmesine tepki gösterilen basın açıklamasını AGD Çorum Merkez İlçe Başkanı Mehmet Göle okudu.

Mısır’ın Başkenti Kahire’de 4 yıl önce düzenlenen bombalı saldırıda Başsavcı Hişam Berekat’ın ölümüne sebep oldukları suçlamasıyla yargılanan Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi 9 kişinin idam edilmesinin üzüntüsü ve şaşkınlığı içinde olduklarını dile getiren Mehmet Göle, bu ülkede 2013 yılından beri yüzlerce kişinin idam edildiğini, bu idamların Mısır mahkemeleri tarafından adil verilmiş kararlar olmadığını ve tamamen siyasi amaçlı olduğunu vurguladı.

Mısır’da yaşananlara Batı’nın sessiz kaldığını ama Müslüman ülkelerin sessiz kalmalarının içlerini acıttığını kaydeden Göle, “2013’ten beri yapılan idamlar Mursi destekçileridir. Son idamlar gösterdi ki Sisi’nin ölüm cezasını kullanması tam bir insan hakları krizi halini aldı. Batı ve AB idama karşı olmalarına rağmen idam kararlarından sonra Mısır yönetimine karşı sessiz kalmıştır. Mısır Parlamentosu, anayasada bulunan cumhurbaşkanlığı dönem sınırlamasıyla ilgili maddenin kaldırılması için sunulan önergeyi geçen haftalarda kabul etti. Ramazan ayından önce halk oylamasına sunulacak olan maddenin kabul edilmesi durumunda Sisi yönetimi, 2034 yılına kadar ülkenin başında kalmaya devam edecektir” dedi.

Sisi’nin kendine muhalif kimseyi istemediğini, Mısır’ın açık bir cezaevi haline dönüştürüldüğünü ve Sisi’ye ülke halklarıyla normalleşme çağrısında bulunduklarını da anlatan Mehmet Göle, “Bölgede ırkçılık ve mezhepçilik körüklenmektedir. Biz bu coğrafyada hak ve adalet ekseninde tüm farklılıklarımızla birlikte barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz bu coğrafyada Müslüman ya da gayrimüslim kimsenin saçının teline zarar gelmesin istiyoruz. Biz bu coğrafyada insanların hak ve hukukları gözetilmesi, kimseye ikinci sınıf muamele yapılmasın istiyoruz. Baskıcı totaliter rejimler Mısır’ı ve İslam coğrafyasını bir yere götürmez. Mısır da idamlar durdurmalıdır. İnsan haklarına ve adil yargılamaya riayet edilmelidir. Kendi toplumu ile kucaklaşmalıdır. Mısır da zulümler biran önce dinmeli başta Mursi olmak üzere bütün mazlum kardeşlerimiz zindanlardan çıkarılmalıdır” diye konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim