Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, il genelinde il özel idaresi, meteoroloji, karayolları gibi kamu kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilerek kötü hava ve yol şartlarından dolayı yıl boyunca veya yılın belirli aylarında yolların kapanması ya da ulaşımı kısıtlı olması ihtimali olan yerleşim merkezleri tespit edilerek, tüm yerleşim yerlerini ve karayollarını gösterir bir risk haritası oluşturuluyor. hazırlanan haritasına göre, bu bölgelerdeki bebek, çocuk, gebe, lohusa gibi riskli gruplar tespit edilerek takipleri yapılıyor. Bu bölgelerdeki tüm gebeler muhtemel doğum tarihlerine göre sıralanarak gebeliklerinin son izleminde (son ayında) doğumun nerede yapılacağının planı gebe ve yakınları ile birlikte yapılarak kesinleştiriliyor. Gebeye, ailesine, yakınlarına ve gerekirse muhtara hava ve ulaşım şartlarıyla ilgili riskler anlatılıyor, gebeler gebelik ile ilgili tüm müdahalelerin yapılabileceği bir sağlık kuruluşuna en kısa zamanda ve risk almadan ulaşabileceği yerleşim merkezlerine davet ediliyor. Daveti kabul eden gebeler muhtemel doğum tarihleri yaklaşırken konaklama merkezlerine nakledilerek burada misafir ediliyor ve doğum zamanı geldiğinde doğumları hastane ortamında gerçekleştiriliyor. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük aileler için ilgili kurumlarla görüşülerek, maddi destek almaları sağlanmaya çalışılıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2017 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 gebe misafir edilerek doğum sonrası anne ve bebeklerinin gerekli kontrolleri yapıldı ve şifa ile taburcu olması sağlandı. Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, proje kapsamında misafir edilen ve Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde halen yatmakta olan gebeyi ziyaret ederek, sağlık durumu hakkında hastane yetkililerinden bilgi aldı. Ayrıca hastane bünyesinde açılan anne otelini de ziyaret ederek annelere geçmiş olsun dileklerinde bulunarak şöyle dedi:

“Misafir anne uygulaması bütün gebelerimizin hastanede doğum yapmasını temin etmek anlamında bakanlığımızın yürüttüğü çok önemli bir proje, misafir anne projesiyle anne ve bebek ölümlerini azaltmak adına çok önemli başarılar elde ettik. Ayrıca yeni hastane binamızda anne otelini de faaliyete geçirerek, doğum sonrası bebeği hastanede yatmaya devam eden annelerimizin daha sağlıklı ve konforlu olmalarını sağladık. Henüz çok kısa bir süre olmasına rağmen 152 annemizi anne otelinde misafir ettik. Her iki projede de Müdürlüğümüz ile uyum içerisinde çalışan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi ve sağlık çalışanlarına da teşekkür ediyorum.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim