Belediye Buhara Kültür Merkezi’nde Şehit Onur Bakbak İlkokulu, Karşıyaka Ortaokulu, Öğretmen Salim Akaydın Ortaokulu ve Kocatepe İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin katıldığı etkinlik iki bölüm halinde gerçekleşti. Etkinliklerin ilk bölümünde ilkokul öğrencileriyle skeç, canlandırma, sahne çalışmalarını kapsayan atölye çalışmalarına yer verildi. Yazar Asuman Portakal’ın kitaplarında yer alan skeçler, kısa anlatım bölümleri öğrenciler tarafından canlandırıldı. Öğrencilerde okuma sevgisinin geliştirilmesine yönelik bir sunum gerçekleştiren Asuman Portakal, onların ilgisinden ve başarısından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Etkinliklerin ikinci bölümünde; “Denize Yağan Yıldızlar” ve “Günleri Gıdıkla Şapşu” kitaplarını okuyan öğrencilerle buluşan Portakal, “Zamanı Kanatlandıralım Kitaplarla” konulu bir konferans verdi. Kitaplarını ve yazım hikayelerini anlatarak çocukların hayal gücünün dünya için önemine değinen Portakal, ünlü yazar Jule Verne’nin 104 yıl önce denizaltı, uzay gemisi ve oksijen tüpü gibi bir çok buluşa romanlarında yer verdiğini hatırlattı.

Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu, hayal gücü olmasaydı insanlık için bir çok şeyin keşfedilemeyeceğini ve bilimin ilerleyemeyeceğini söyleyen Portakal, tüm çocukların çocukluk dehası ile doğduğunu, daha sonra yetişkin yargı ve kuralları ile ezbere dayalı eğitim sistemi sayesinde bu yaratıcılığın kaybolduğunu ve bunu kaybetmeyenlerin ise dahi olarak anıldığını vurguladı.

Konferansın ardından öğrencilerin sorularının cevaplandırıldığı bölümde, öğrencilerle, Portakal’ın etkileşimi eğlenceli görüntülere sahne oldu. Günün anısına, Okul Müdürü Cemalettin Tunç tarafından plaket takdim edildi. Etkinliklerin ardından Buhara Kültür Merkezi fuaye salonunda Asuman Portakal Resim sergisi açılarak izleyicilerin beğenisine sunuldu. İmza ve söyleşi etkinliklerinin ardından program sonlandırıldı.

Yazar ve Ressam Asuman Portakal Buhara Kültür Merkezindeki etkinliklerin ardından Umut Radyo stüdyolarında minik ellerin konuğu oldu. Eğitim görevlisi Meltem Çınar denetiminde, minik ellerden Nilsu Dağlar ve Karya Çoban’ın hazırlayıp sunduğu program, Portakal tarafından beğeniyle karşılandı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim