Sınıflarda yapılan atölye çalışmalarının ardından Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik yazar Erdal Şahin’in yönetiminde belirlenen program dahilinde sunuldu. Minik öğrencilerin yazarların hikayelerini dinlediği ve ardından kitaplarını imzalattığı panele ailelerin de ilgisi yoğun oldu.

“Mor Hırkalı Aşk”, “Marasanta” ve “Söz Ağrısı” şiir kitaplarının şairi, “Öyküncü Öykü” kitabının yazarı Kenan Yaşar; edebiyatımızda şiirin popüler kültürle mücadelesini örneklerle açıklarken, dil-edebiyat dergilerinin edebiyat kültüründen çıkarılmakla kaşı karşıya olduğunu belirtti.

Hatay’dan konuk olarak gelen, “Su Duruluğu”, “Yarına On Kala”, “Güneş Hepimiz İçin” şiir kitaplarının şairi ve ozan Nebih Nafile, kültür ve sanatın bir döngü şeklinde, çocuklarla birlikte büyümesinin gerektiğini ve bu yolculuğun okuma kültürü oluşturularak beslenmesinin önemine dikkat çekti. Söylediği türkülerle programa renk katan Nafile, okuduğu şiirlerle de izleyicinin beğenisini topladı.

Edebiyatımıza 150’den fazla eser kazandıran, mizah ustası Savaş Ünlü, sunumunda; kültür ve sanat faaliyetlerinin okullarda vazgeçilmez olması gerektiğini, çocuklarda var olan yeteneklerin ancak bu şekilde ortaya çıkarılıp geliştirilebileceğini söyledi. Edebiyatımızda öykü ve masalın gelişim sürecini, 1980’li yıllardan günümüze bir panorama şeklinde sundu.

Çocuk edebiyatımıza 22 eser kazandıran, “Aynadaki Yüz”, “Hüzne Konan Kelebek”, “Aşk ve Aşk”, “Uwa” romanlarının yazarı Erdal Şahin ise ülkemizde hızla kötüleşen okuma kültürüne dikkat çekerek, yetişkinlerin çocukluk döneminden sonra hızla okumaktan vazgeçtiğini ifade etti.

Yetişkinler çocuklarından okuma yapmalarını istiyorlar ancak kendileri istediklerinden çok uzaklar, ifadelerini kullanan yazar; çocukların kitap seçimine müdahale edilmesinin yanlış olduğunu, kitap okuma sevgisinin tercihlerle ortaya çıkıp, çeşitlendiğini söyledi.

Şehit Onur Bakbak İlkokulu Müdürü Cemalettin Tunç, öğrencileri küçük yaşlarda edebiyat ile buluşturup, kitap okuma alışkanlığı edindirmenin temel hedefleri olduğunu söylerken, yaptıkları bu tür çalışmaların diğer okullara da örnek olmasını istediğini dile getirdi. Tunç, uzun süredir beraber çalışma yürüten okul öğrenciler ve yazarların, edebiyata ilk adımı kitap çıkartarak yapacaklarını, yazarlardan alınan yardımla öğrencilerin her birinin kitabının basılacağını ifade etti. Katılımcılara günün anısına Okul Müdürü Tunç’un plaket vermesi ve fotoğraf çekiminin ardından yazarlar kitaplarını imzaladılar.

Etkinliklerin ardından, proje kapsamında “Umut Radyo” stüdyolarında yapılan “Karşıyaka’nın Sesi” adlı radyo programına katılan şair ve yazarlar; minik sunucular Asya Cin ve Burçin Çınar’ın konuğu oldu. Danışmanları Meltem Çınar’ın denetiminde öğrenciler tarafından başarıyla yapılan sunum, yazar ve şairlerin beğenisiyle karşılandı.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim