Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri” konulu basın toplantısında, bir gazetecinin sorusu üzerine, Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirme ihalesine ilişkin olarak, “Muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” dedi.
Milli Piyango’nun özelleştirme ihalesi, 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılmış, Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu 2 milyar 755 milyon dolar teklifle ihaleyi kazanırken, Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatcı’nın Ankara’dan ERG ile oluşturduğu ortak girişim grubu, 2 milyar 750 milyon dolara kadar çıkmıştı. Bu ortaklıkta hissenin yüzde 98’i Ahlatcı’ya, yüzde 2’si ERG’ye ait bulunuyordu.
Net Holding’in ortağı olduğu Net Şans-Hitay Grubu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan daha önce de süre uzatımı almış, son olarak verilen süre ise 15 Nisan’da dolmuştu. Bakan Şimşek’in yeni bir süre uzatımının söz konusu olmayacağı yolundaki açıklamasından sonra, Türkiye çapında tüm gözler Ahmet Ahlatcı’ya çevrildi. Ajanslar ve internet siteleri, bu gelişmeyi “şok” haber olarak verdi.
Konuya ilişkin görüşünü aldığımız Ahmet Ahlatcı ise, bu gelişmeyi Maliye Bakanı’nın açıklamalarından öğrendiklerini belirterek, “Süreç devam ediyor. Bize tebligat yapılsın, ondan sonra çalışmaya başlarız. Biz, Milli Piyango şans oyunlarının 10 yıl süreyle işletme hakkını almak ve en verimli şekilde işletmek üzere ihaleye girmiştik. Aynı noktada da duruyoruz. Görüşmeye çağırıldığımızda konuyu masaya yatırırız” diye konuştu.
Edindiğimiz bilgilere göre, özelleştirme ihalesinin yapıldığı tarihte dolar kuru 2.117 liraydı. Dün itibariyle doların 2.700 liraya çıkması nedeniyle, ihale bedeli ve KDV’si ile ilgili TL bazında yaklaşık 1.9 milyarlık (katrilyonluk) bir kur farkı ortaya çıkmış görünüyor. Bu rakamın, özelleştirme ihalesiyle 10 yılda kazanılması öngörülen kârın üzerinde olduğu hesaplanıyor. Ahlatcı’nın, 9 ay gecikme olmasa, o tarihteki kur üzerinden kaynak yapılandırmasını yapmış olacağı varsayılıyor. Ahlatcı’nın, İsviçre bankalarından 3 milyar dolar kaynak temin ederek ihaleye girdiği biliniyor. İhalede teminat miktarı ise 10 milyon dolar.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Editör: TE Bilisim