Milletin menfaatleri söz konusu olduğunda tüm farklılıkların bir kenara konularak ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken ve bunun son örneğinin 15 Temmuz’da ortaya konulduğunu anlatan Erdoğan, “Ülkenin istiklalini, milletin geleceğini ilgilendiren hususlarda siyasetçiden beklenen güçbirliği yapmasıdır. Bu konularda aslolan kenetlenmedir. Terörle mücadele, darbe teşebbüsüne direnmek, milletin emanetine sahip çıkmak böyle bir konudur. Ülkenin önünü açacak bir yönetim modelinde uzlaşmak da böyledir. Bu sistem değişikliği asla bir şahsın veya partinin projesi değildir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorum’dan 80 milyona seslenerek milli meselelerde din, dil, ırk, mezhep ayrımlarını bir kenara bırakarak ülkenin geleceğine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çorum’da partisinin organize ettiği Evet Mitingi’ne katıldı. Sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri altında alanı dolduran binlerce Çorumluya hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’den beri sürekli kendilerine destek veren Çorumluların 16 Nisan’da da sandıkları patlatarak güçlü Türkiye için güçlü bir Evet sesi vereceğine inandığını dile getirdi.

Abide Kavşağı’nda düzenlenen mitingde ilk olarak Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Vali Necmeddin Kılıç sahneye çıkarak binlerce Çorumluya hitap ettiler. AK Parti Genel Merkez yöneticilerinin yanında Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çankırı Milletvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz, Çorum eski Milletvekilleri Murat Yıldırım, Ali Yüksel Kavuştu, Agah Kafkas, Cahit Bağcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras başta olmak üzere çok sayıda yetkilinin izlediği mitingde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Miting alanının civarındaki tüm çatılarda Özel Harekat Polisleri ile keskin nişancı timleri yer alırken, bazı apartmanlardan da polis tarafından alanın çekimi yapıldığı görüldü. Mitingi izlemek için iki farklı noktadan aranarak alana giren ve ellerindeki Türk ve Evet Bayrakları ile büyük bir coşkuyu yaşayan Çorumluların bu coşkusu Cumhurbaşkanı Erdoğan sahneye çıktığında ise tavan yaptı.

Çorum’a 6 yıl aradan sonra geldiğini ve çok özlediğini belirterek 3 ilçeye bu yıl 3 ilçeye de 2019’da doğalgaz sözü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, mitingde gördüğü kalabalık nedeniyle memnuniyetini de dile getirdi. Çorum’a 2002’den beri AK Parti iktidarları döneminde yapılan yatırımlar başta olmak üzere verdikleri destekleri konuşmasında anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra ise ülke gündemine ilişkin konulara geçti.

Vatandaşların “Dik dur eğilme, bu millet  seninle” tezahüratlarına “Biz hiçbir beşeri gücün önünde bugüne kadar eğilmedik.  Biz sadece Rabbimizin huzurunda, rükuda, secdede eğiliriz, başkası asla” karşılığını vererek konuşmasını sürdüren Erdoğan, alandakilere güçlü Türkiye, büyük Türkiye, müreffeh Türkiye, istikrarlı Türkiye, tek millet, tek vatan, tek bayrak ve tek devlet için 16 Nisan’da sandıkları patlatacağına inandığını bildirdi.

“80 MİLYON BİR”

Hiçbir şehre üvey evlat muamelesi yapmadıklarını, İstanbul, Diyarbakır, Kayseri, İzmir'e yatırım yaparken Çorum, Yozgat, Amasya'yı ihmal etmediklerini söyleyen Erdoğan, 81 ilin tamamını ve 80 milyon vatandaşın gözlerinde eşit ve denk olduğunu dile getirdi. Dili, bölgesi, etnik kimliği ne olursa olsun 80 milyonun tamamına aynı nazarla baktıklarına işaret ederek, “Bizde Alevi, Sünni ayrımı yok. Bizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza ayrımı yok. Bizde 80 milyon aynı. Çünkü biz yaradılanı, Yaradan'dan ötürü seviyoruz ey Kemal. Bizim farkımız bu. Biz şu 14 yılda yaptığımız yatırımlarda, hiçbir zaman 'şurada hangi partili var', 'burada hangi partili var' demedik, hepsine bu milletin ferdi olarak muamelemizi yaptık” diye konuştu.

Alanda bulunanları, Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip ile bütün şehitlerin ruhu için Fatiha okumaya davet eden ve duanın ardından genel siyaset konularında konuşmasını sürdüren Erdoğan, 10 Nisan Polis Günü’nü de kutladı.

İstiklal Savaşı’nda en çok şehit veren illerden biri olan Çorum’un 15 Temmuz’da da 13 evladını şehit verdiğini anlatan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ise darbe gecesi kaçtığını söyledi. Abide Meydanı'ndaki atmosferin, 16 Nisan'da da Çorum'un kararının net, oyunun "evet" olduğunu gösterdiğini söyleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sizlerden bu pazar günüde yine rekor bir oy oranı bekliyorum. İnşallah Çorum'un bu sefer de dosta güven, düşmana korku salacak bir 'evet' oyuyla yine tarih yazacağına inanıyorum. Şimdi öyle bir ses verin ki tüm zalimlerin yürekleri titresin. Öyle bir 'evet' deyin ki mazlum gönüllere inşirah olsun. 16 Nisan'da güçlü Türkiye için 'evet' diyor muyuz? Büyük Türkiye için 'evet' diyor muyuz? 16 Nisan'da müreffeh Türkiye için 'evet' diyor muyuz? 16 Nisan'da istikrarlı Türkiye için 'evet' diyor muyuz? Maşallah, Barakallah, bu iş bitmiştir” diye konuştu.

“EY KILIÇDAROĞLU SEN NİYE KAÇTIN?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştirerek, “Ey Kılıçdaroğlu darbe gecesi niye bırakıp kaçtın” dedi. Abide Meydanı'ndaki mitingde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’nun gazetelerinde daha önce ‘Türkiye’de darbe olursa tankın üzerine ilk ben çıkarım’ dediğini hatırlatan Erdoğan; “Bugün gazeteleri okudunuz mu. TV’de gördünüz demi. Bütün görüntülerle VIP’den nasıl kaçtığını gösteriyor. Saat 23.15’te kaçıyor. Bende yaklaşık 03.30 gibi Yeşilköy’e iniyorum. Şimdi o programda diyor ki Sayın Cumhurbaşkanının koruma müdürleri haber verseydi ben havalimanında kendilerini beklerdim diyor. Ey Kılıçdaroğlu, ben tüm millete çağrı yaptım. Milleti meydanlara davet ettim. Yüzbinler meydanlara döküldü. Senin geldiğin havalimanında on binler vardı. Sen niye kaçıp gittin. Bakırköy Belediye Başkanının evine gideceğine vatandaşlarla birlikte olsaydın. Niye kaçıp gittin. Bu iş yürek ister yürek. Ben açıklamaları yaptım. Darbeye karşıyım dedim. İyi ki dedin ha. Kapının arkasından darbeye karşıyım dedi. Ne olur dersen. Vatandaşlarla birlikte olacaktın. Niye kaçıp gittin. Yenikapı'ya davet ettim. Olumsuz cevap geldi. O kadar sıkıştırdılar ki son gün evet geldi. Hani Yenikapı ruhu diyoruz ya sonradan açıklamalar yaptı. Ben Yenikapı ruhunu paylaşmıyorum dedi. Çünkü senin dünyanda böyle bir birlik, dayanışma ruhu yok ki. İşte bu ruh burada. İşte biz burada şuanda Çorum Alevisi’yle, Sünnisi’yle, Türküyle, Kürdü’yle biriz, beraberiz, kardeşiz ve hep birlikte Türkiye’yiz. Bir sıkıntı var mı. Bitti. Biz sizi Allah için seviyoruz. Darbeciler, hainler sadece sizlerin kahraman evlatlarının kanına girmedi. Benimde canımdan, yüreğimden bir parça kopardılar” şeklinde konuştu.

“ŞİMDİ TÜM TERÖRİSTLER KAÇACAK DELİK ARIYOR”

Teröristlerin inlerinin başlarına çökertildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Polis teşkilatının tüm şehitlerine rahmet diliyorum. Gazilere şifalar diliyorum. Emniyet Teşkilatı’nın 172. yıldönümüyle kutladığımız haftamızın polislerimize olan şükran duygularımızı ifade etmemize vesile oluyor. Mahallemizin asayişinin sağlanmasından, dağlarda terörle mücadeleye kadar ülkenin huzuru ve bekası için gece gündüz görev başında olan polislerimizin haftalarını tebrik ediyorum. Cudi’de, Gabar’da, Bestlaredere’de güvenlik güçlerimiz artık teröristlerin inlerine girdiler. O inleri çökerttiler. Şuanda teröristler kaçacak delik arıyor. Bizde napıyoruz, kovalıyoruz. Sonuna kadar bunları kovalayacağız. Bu ülkenin huzuru ve refahı için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

“İDAMI ONAYLARIM”

İdam talebi hakkında da açıklamada bulunan Erdoğan, “İdam için 16 Nisan bir dönüm noktası. Kılıçdaroğlu, idama ben evet diyorum diyor. Sayın Bahçeli’nin bu konuda kararı kesin. Sayın Yıldırım’ın kanatide kesin. Meclisten bu karar bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Tereddüt etmem. Bu şehitlerin katillerini affetme yetkimiz yok. Gereğini yaparız” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimine yönelik “kontrollü darbe” yönündeki açıklamalarını da sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Kılıçdardoğlu, çıkmış utanmadan 15 Temmuz’a kontrollü darbe diyor. Tabi bütün bu tepkiler karşısında da geri adım atıyor. Ben bunu ilk defa söylemedim diyerek güye kendini savunuyor. Çıkıp 80 milyondan özür dilemek yerine suç bastırmaya çalışıyor. Delikanlıca hatasını kabullenmek varken yeni hezeyanların peşine takılıyor.

“KILIÇDAROĞLU DÜRÜST OLMALI”

Bu zat resmen milletle alay geçiyor. Ya nasıl bir adamsın. İnsanda biraz yüz olur. O gece anını ortaya koyan bu millete karşı biraz mesuliyet olur. O gece gözünü kırpmadan ölüme koşan şehit ve gazilere karşı saygın olur. Sen kaçtın kurtuldun. Ama ey Kılıçdaroğlu bak Tayyip Erdoğan tüm ailesiyle, vatandaşlarıyla birlikte Yeşilköy’de tüm helikopterler ve F-16’lar üzerimizden geçerken oturduk operasyonu yürüttük. Ertesi gün öğleye doğru bu iş bitirildi. 29 gün sabahlara kadar millet meydanlardan kopmadı. Ana muhalefet partisinin görevi FETÖ’nun safsatalarına borazanlık yapmak mı? CHP’nin misyonu 15 Temmuz gecesi suçüstü yakalanan FETÖ’nun katillerini aklamak mı. Utanmadan TV programında her şey ortada açık net. Dürüst ol” şeklinde konuştu.

“HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanı ve Başbakan darbe operasyonunu örtmeye çalışıyor” yönündeki sözlerini de eleştiren Erdoğan, “Ey Kılıçdaroğlu, şu anda binlerce generalinden tut, subaylarına, astsubaylarına, polisine varıncaya kadar tüm devlet dairelerindeki üst düzey memurundan alt düzey memurunu bunları tutuklayıp cezaevine atan kim. Biz yürütme olarak yaptık. Yargı da kararını verdi. Hukuk süreci işliyor. Bundan sonraki süreç yargıya ait. Yargı ne gerekiyorsa onu yapacak. Bunları görmüyor musun. Biz karakterli insanlarız. Biz milletin faydası neyi gerektiriyorsa onu yaptık. Bunlar freni patlamış kamyon gibi. Nereye gittiklerini bilmiyorlar. Diyet borçlarını ödemek için bir gün FETÖ’cü oluyorlar, diğer gün terör örgütüyle arkadaşlık yapıyorlar. Bu zat söylediklerinden sonra şehit ailelerinin, gazilerin yüzüne nasıl yapacak. Hangi yüzle onların karşısına çıkacak. İdrak kulağından gaflet pamuğunu çıkarmayana nasihat kar etmezmiş. Bunlara ne söylersek söyleyelim idrakleri açılmıyor” dedi.

“AVRUPA KORKUYOR”

Türkiye’de dünyanın bir numaralı havalimanının yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu havalimanının 2023 yılında yıllık yolcu kapasitesinin 200 milyon olmasının öngörüldüğünü söyledi. Havaalanının gelecek yıl 90 milyon yolcu kapasiteli ile açılacağını belirterek Çanakkale Köprüsü, Marmaray, 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü başta olmak üzere ülkenin gelişimini gösteren tüm hizmetlere hayır diyenlerin 16 Nisan’da da PKK ve FETÖ gibi yapılarla birlikte hayır diyeceğini anlatan Erdoğan, ülkenin son yıllarda geldiği nokta ve atılan adımların Avrupa’yı da korkuttuğunu vurguladı.

“MİLLİ MESELEDE KENETLENİLMELİ”

Tartışma ve mücadelenin siyasetin ana unsurlarından olduğunu ama bunun içinde yalan olmaması gerektiğini belirten Erdoğan, siyasetin, milletin menfaatleri doğrultusunda yapılması gerektiğini açıklayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletin menfaatleri söz konusu olduğunda, tüm farklılıkları bir tarafa koyarak uzlaşmayı, ortak hareket etmeyi gerektiriyor. Siyasi rekabet asla iş birliğine, müşterek çalışmaya mani değildir. Bilhassa milli meselelerde kavga olmaz, rekabet, çekişme, didişme olmaz. Ülkenin istiklalini, milletin geleceğini ilgilendiren hususlarda siyasetçiden beklenen güç birliği yapmasıdır. Bu konularda aslolan beraberliktir, dayanışmadır, kenetlenmedir. Terörle mücadele böyle bir meseledir. Darbe teşebbüsüne direnmek, milletin emanetine sahip çıkmak böyle bir konudur. Ülkenin önünü açacak bir yönetim modelinde uzlaşmak da  böyledir. Biz isterdik ki parlamentodaki tüm partiler bir olsunlar, beraber olsunlar. Ama olmadı. 16 Nisan'da milletin takdirine sunulacak anayasa değişikliği, asla bir şahsın veya partinin projesi değildir. Yapılacak değişiklik bu ülkenin geleceği ile ilgili en önemli reformdur”

“NE TEK ADAMI”

Anayasa değişikliğine yönelik eleştirilere de değinerek bu işin tek adamla alakası olmadığını, Kemal Kılıçdaroğlu’nun önce kendi partisinin tarihini öğrenmesi gerektiğini, Atatürk ile İsmet İnönü’nün de hem parti genel başkanı hem Cumhurbaşkanı olduğunu, ABD, Rusya gibi güçlü devletlerde devlet başkanlarının aynı zamanda partilerinin doğal lideri konusunda bulunduğunu sözlerine ekledi.

“SIRA MİLLETTE”

Hayırcıların derdinin bundan sonra bu ülkeyi bölemeyeceklerini bildikleri için rahatsız olmasına bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişiklik teklifinin hazırlanmasında AK Parti ile MHP'nin ortak rol aldığını, ellerini taşın altına koyduklarını, ülkenin huzurunu siyasi kavgalarının önüne koyan bu vekillere teşekkür ettiğini ve şimdi sıranın millette olduğunu kaydetti.

“Şimdi sıra sizde. Burada da AK Parti'ye, MHP'ye, BBP'ye, Saadet Partisi’ne ve CHP'ye gönül veren kardeşlerim el ele verin,  beraber olun” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan’da sandıkların patlatılacağını, bu değişikliğin kökleri çok eskiye giden bir millet, bir memleket projesi olduğunu, tarihe baktığımızda merhum Özal'dan Erbakan'a, Demirel'den Türkeş'e, kadar tüm liderlerin ülkede kalıcı istikrarın anahtarını başkanlık sisteminde gördüğünü dile getirdi.

(Volkan SINAYUÇ) 

Editör: TE Bilisim