2020-2021 eğitim öğretim yılının, 21 Eylül 2020 tarihinde yoğun tartışmalar eşliğinde başladığını belirten Beyaz, okulların açılma tarihinin çok önceden belli olmasına rağmen ne yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına tam anlamıyla hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yaşanan sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını kaydetti.

Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğunun uzaktan eğitimle başladığını anlatan Beyaz, mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmediğini, Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın teknik altyapısının güçlendirilmediğini ve uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmediğini anlattı. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamadığını anlatan Beyaz, okul yöneticilerinin öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirdiğini, EBA’da yaşanan yoğunluğun beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun olmadığı gibi, uzaktan eğitim başladığında EBA’ya giriş problemi yaşanacağının da bilinen bir durum olduğunu belirtti.

MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olmasının dikkat çekici olduğunu anlatan Ali Ekber Beyaz, “MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlar da atılmamaktadır” dedi.

Milli Eğitimin geçmişte defalarca yaptığı gibi yine eğitimcilerin emeğini yok saydığını, yasal hakları keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalıştığını söyleyen Beyaz, “Eğitim Sen bu tür haksız ve hukuksuz girişimlere sessiz kalmayacak, emeğimizi ve haklarımızı korumak için bütün eğitim emekçileriyle birlikte sonuna kadar mücadele edecektir. Salgın koşullarında sosyal devletin görevi çalışanların haklarını gasp etmek değil, onları desteklemektir. Oysa MEB öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapmak için adeta kılı kırk yarmış ve kendince öğretmenlere ödenmesi gereken ek derslerden tasarruf etmeye çalışmıştır. Gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmeli, patronlara ve özel okullara verilen teşvikler son bulmalıdır.

Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çaba dikkate alınarak ödenen ek ders ücretinde artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda hukuksal yollara başvurduğumuzu ve her tür demokratik hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz.

Eğitim Sen olarak yaptığımız ve yapacağımızı girişimler üzerinden MEB’in hukuksuz uygulaması ile ilgili işlemlerin iptal edilerek, öğretmenlerin yaşadığı hak gasplarının önüne geçecek adımları atacağız. Sorunun en kısa sürede çözülmemesi durumunda haklarımızı demokratik, yasal ve meşru yollarla korunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim