Eğitim Sen Çorum Şubesi, öğretmen rotasyonu ile ilgili Postane önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Milletvekili Adayı Muharrem Özünel’in de destek verdiği basın açıklamasında öğretmenlerin keyfi bir şekilde rotasyona tabi tutulmaması istendi.
AKP iktidarının eğitim sisteminde yaşanan değişiklikler üzerinden bugüne kadar ortaya koyduğu pratiğin ortada olduğunu belirten Öztürk, basın açıklamasında şunları dile getirdi:
“Eğitim sistemi yere çakılmışken bakanlık işi gücü bırakmış öğretmenlerle uğraşmaktadır.
Bugüne kadar defalarca değiştirilen MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 17 Nisan Cuma günkü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Uzun süredir tartışılan öğretmenlere zorunlu rotasyon, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav ve özgür grubu tayinleri gibi konular başta olmak üzere, öğretmenlerin atanması ve yer değiştirmesi ile ilgili pek çok başlıkta büyük tepki çeken değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, resmi gazetede yayınlanan “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” sorun çözmekten çok, yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet yaratan düzenlemelerle büyük tepki çekmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yöneticilerinin tamamından sonra şimdi de öğretmenleri çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi tutacaktır. MEB’in öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tutmasıyla eğitimin hangi sorununa çözüm üretileceği, hangi önemli gereksinimin karşılanacağı belli değildir. Başarısı ile ilgili hiçbir tartışma olmayan, hakkındaki disiplin soruşturması sonucu görev yerinin değiştirilmesi önerilmemiş, görev yerinin değiştirilmesi isteğinde bulunmamış, günlük yaşamını (ev, çocuklarının eğitim durumları gibi) buna göre düzenlemiş bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesinin eğitim sistemine hiçbir katkısının olması beklenemez.
MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile yapılan ve şimdiden büyük tepki çeken düzenlemelere ne öğretmenlerin ne de sendikamızın onay vermesi mümkün değildir. Zorunlu rotasyon dayatmasında ısrar, aday öğretmenlere yönelik performans, yazılı ve sözlü sınav uygulaması, özür grubu tayinlerinin zorlaştırılması, yüz binlerce işsiz öğretmen atama beklerken, sınavsız öğretmen alımı, Fen ve sosyal bilimler liselerine sınavsız geçiş, zorunlu hizmet affının olmaması gibi çok sayıda düzenleme karşısında, Eğitim Sen olarak hukuksal girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz. Bu dayatmalar karşısında susmayacağız. Her aklına geleni uygulayan Bakanlığın eğitimin gerçek sorunları ile ilgilenmesini istiyoruz.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim