TBMM İç tüzük değişikliği görüşmeleri konusunda bilgi veren Milletvekili Kurt, “42 yıldır yürürlükte olan ve bugüne kadar birçok değişikliğe uğrayan İç Tüzük'ten iktidar partisi kadar muhalefette şikâyetçi idi. Meclis’in Anayasası olarak kabul edilen İç Tüzük, Cumhuriyet senatosunun da bulunduğu 5 Mart 1973 tarihinde kabul edildi. 1 Eylül 1973’te yürürlüğe girdi. Geçen sürede 150 den fazla değişiklik yapıldı” dedi.

Gelişen dünyanın hızına ayak uydurabilmek için acil olarak içtüzükte yeni düzenlemelere gidilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kurt, parlementonun ülkenin sorunlarını süratle çözüm yolunda arzulanan hızda çalışmadığının aşikar olduğunu belirterek, “TBMM’nin yasama faaliyetleri gerçekleştirilirken hızlı, verimli, etkin bir çalışma ortamının sağlanmasının kaçınılmaz olduğu görülmüştür. Bunun için de zaman kaybına neden olan uygulamaların ve tekrarların kaldırılması yada değiştirilmesi gerektiği anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Kurt; meclis faaliyetlerinin bu türden sebeplerle aksamasına yer vermeyecek şekilde, daha rasyonel, sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı oluşturmada kısmi de olsa iyileştirmenin yapılması içinde AK Parti ve MHP tarafından ortaklaşa hazırlanan 18 maddelik iç tüzük değişikliğinin ön görüldüğünü söyledi. TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen meclis iç tüzüğü’nde değişiklik yapılmasına dair teklifin dört partinin ortak kararıyla alt komisyona gönderildiğini ve raporun karma komisyonunda görüşülmeye devam edildiğini belirten Kurt, alt komisyonunda yapılan görüşmelerin ve çalışmaların CHP ve HDP’nin sürekli yaptıkları itirazlara rağmen sürdüğünü ifade etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim