Cumhuriyet’in ilanından 2 yıl sonra modern tarımı geliştirmek amacıyla Atatürk tarafından kurulan, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ), şimdi de ülkenin ciddi bir krizle karşı karşıya kaldığı şu günlerde israf ve zararla gündeme geldiğini belirten Köse, AOÇ arazisinin yağmalanmasının, tarımdan hızla uzaklaştırılacak kararların alınmasının her yıl Sayıştay raporlarında ciddi tespitlerle kamuoyu gündemine gelen AOÇ’de ortaya atılan iddiaların tartışma yarattığını kaydetti.

Atatürk tarafından 1925 yılında, bölge üreticilerinin desteklenmesi amacıyla kurulan ilk şarap fabrikalarından birinin gerekçesiz bir şekilde kapatılarak 2010 yılında “AOÇ Müze ve Sergi Salonu”na dönüştürülmesi henüz anlaşılmamışken üretilen 60 bine yakın şarabın depolarda “üretim hatası” adı altında bekletildiğinin iddia edildiğini kaydeden Tufan Köse, yıllarca tarım ve hayvancılık konusunda önemli başarıların elde edildiği AOÇ içerisinde,1930’lu yıllardan bu yana kaşar peyniri ve beyaz peynir üretiminin yapıldığı bilinirken, şu anda yaklaşık olarak 50 ton süt kaşarının üretildikten sonra satışa sunulmak yerine bozulmaya terk edildiğinin diğer iddialar arasında yer aldığı vurgulandı.

Dilekçesinde; AOÇ içerisinde bulunan ve tescilli kültür mirası olarak kayıtlarda yer alan mülkiyeti de buraya ait olan Alman Büyükelçiliği binasının, “Kamu yararı gözeterek çalışan ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıflara” sosyal tesis olarak kullanmaları amacıyla kiralanacağı kararının çıkmasının ardından Hayrat Vakfı’na bedelsiz olarak kiralandığı bilgisinin alındığını belirten CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, cevaplanmasını istediği sorularını şu şekilde sıraladı: “Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz karşısında daha çok üreteceğiz, milli tarım projesine geçeceğiz derken bir yandan da AOÇ gibi yerlerin tamamen tarımdan koparılması yönündeki politikalarınız arasında ciddi çelişkiler olduğunu düşünüyor musunuz?

AOÇ içerisinde yer alan ve kapatılan şarap fabrikası sonrası üretilen yaklaşık 60 bin şişe şarabın depolarda hiçbir şekilde değerlendirilmeden, üretim hatası diye bekletildiği iddiaları doğru mudur?

AOÇ bünyesinde Ziraat Sanatları Fabrikası’nda üretilen yaklaşık olarak 50 ton süt kaşarının bozulmaya bırakıldığı bilgisi gerçek midir? Bu üretimle beraber Tesis ne kadar zarara uğramıştır? Konuyla ilgili müfettiş görevlendirilmiş midir?

Hiçbir üretim hatasının olmadığı ifade edilen bu peynirleri çürümeye terk etmek yerine, Öğrenci Yurtlarına, Yardıma Muhtaç Kurumlara, Hayır Kurumlarına, vermeyi düşünmediniz mi?

AOÇ mülkiyeti olan ve arazi içerisinde yer alan tarihi Alman Büyükelçiliği Binası’nın bedelsiz olarak Hayrat Vakfı’na verildiği doğru mudur?

Hükümetiniz tarafından ekonomik kriz sebebiyle, kamuda tasarruf tedbirleri alındığı, vatandaşa da aynı telkinlerde bulunulduğu bir dönemde çiftlik arazisi sınırları içinde yer alan Konutunuzun yüksek maliyetlerde tadilata alındığı doğru mudur?

Tesiste üretimi yapılan tüm ürünlerin, son 10 yıllık üretim istatistikleri nelerdir?” dedi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim