Toplantıya Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir ve Projelendirme Genel Müdürlüğü Proje Sorumlu Mühendisi Mine Hasdemir, OKA Çorum İl Koordinatörü Özgür Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Güngör, İlçe Kadın Kolları Başkanı Fadime Tökel, İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, Tarım Kredi Kooperatifi Müdür Vekili Ahmet Aksoy, Tarım İl Müdürlüğü Mühendisi Hayati Koca ve çiftçiler katıldı.
Osmancık’ta çeltik üretimini geliştirmenin yollarının ele alındığı toplantıda, hasat döneminde çiftçilerin karşılaştığı sorunlar bizzat kendi ağızlarından dinlenilerek, bir sonraki hasat döneminde aynı sorunlarla karşılaşmamaları için yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.


'Kaliteli üretim devam ettirilmeli'
Osmancık İlçesi’nde kalite yönünden standardın üzerinde çeltik üretimi yapıldığını dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir, bu kaliteli üretimin devam ettirilmesi için yapılacak çalışmaları ve alınacak tedbirleri anlattı.
Kaliteli ürün alınmanın yollarından bahseden Hasdemir, ekim zamanında tohumluk ürünlerin her yıl yenilenmesi ve sertifikalı ürünler kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Çeltik tarlalarında baş gösteren yabancı ot hastalığına da değinen Hasdemir, bununda çiftçilerin bilinçsiz olarak fazla ilaçlama yapmasından ve her yıl aynı tohumluk ürünün kullanımından dolayı kaynaklandığı belirtti.
Ot hastalığından kurtulmanın yollarını anlatan Hasdemir, “Çiftçilerimiz aynı tarlaya her yıl çeltik ektikleri için ve ilaçlamayı bilinçsiz olarak yaptıklarından dolayı ot hastalığı ile karşılaşmaktadırlar. Bunu önlemek için tarlanın nadasa bırakılması ya da başka bir alternatif ürün ekiminin yapılması lazım. Toprağın dinlendirilmesini kaymakamlık çiftçiye ekim izni vermemek kaydıyla sağlayabilir. Çünkü bunun yetkisi ilçelerde kaymakamlıklardadır. Bunun takibini de İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ve kaymakamlıkların birlikte yapmaları gerekiyor” dedi.
Hasdemir, talep edildiği takdirde ekilecek alternatif ürünler hakkında da çiftçilere bakanlık olarak öncülük yapabileceklerini söyledi.
Gelecek sene üretimi artırmak için barajdan iki tane daha sulama kanalının devreye girmesi gerektiğini söyleyen Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, bu toplantının düzenlenmesindeki emeği ve çiftçilerin sorunları ile bu kadar yakından ilgilendiği için AK Parti Çorum Milletvekili Ceritoğlu’na Osmancık çiftçisi adına teşekkür etti.
Osmancık üreticisinin bilinçli olarak ekim yaptığını ifade eden Şahiner, atadan kalma arazilerini intikal yaptıramayan çiftçilerin devlet desteklemelerinden faydalanamadıklarını hatırlattı.
Osmancık çiftçisinin en büyük probleminin toplulaştırma yapılamaması olduğunu kaydeden Şahiner, bu konuda kendilerinin üzerine düşen görevi yapacakları ve devletten de destek beklediklerinin altını çizdi.


Osmancık çiftçisinin toplulaştırma yapılmasına sıcak baktığını kaydeden Şahiner, en kısa zamanda bu sorunu aşabileceklerine inandığını söyledi.
Arazilerin çok küçük parçalı olduğundan dolayı Lazer adı verilen makinelerle tarlalarda düzleştirme yapamadıkları bunun içinde ürün kalitesinin düştüğünü kaydetti.
'Belediye üzerine düşen göreve hazır'
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ise, Osmancık çeltik üretiminin kalitesinin devam ettirilmesi ve karşılaşılan sorunların çözüm noktasında belediye olarak üzerlerine düşen her görevi memnuniyetle yerine getireceklerini belirtti.
'Devletin çeltik üreticisine desteği yüzde 40 arttı'
Osmancık çiftçisi için Dutludere barajının son derece önemli olduğunu belirten Milletvekili Ceritoğlu, Dutludere sulama kanalının 18 kilometrelik bölümünün tamamlandığını geri kalan bölümünün ise ihaleyi alan firmadan dolayı biraz gecikme yaşandığını hatırlatarak, en kısa zamanda ihalesinin yapılarak işin çözüme kavuşturulacağını ifade etti.
Vatandaşların rahatlıkla kapısını açtığı kurumların başında Tarım Müdürlüklerinin geldiğini belirten Ceritoğlu, çiftçilerin karşılaşacağı sorunlarla ilgili tedbir almak amacıyla her zaman çiftçinin ayağına kadar gidip, onlarla konuşarak bilgilendirmelerde bulunmak istediklerini söyledi.
Bakanlık tarafından çeltik üreticisine verilen desteklere değinen Ceritoğlu, çiftçiye mazot ve gübre desteğinin 40 lira fark ödemesi desteğinin 10 kuruş, Organik Tarım desteğinin 30 lira, Sertifikalı Tohum Kullanım desteğinin 8 lira, Sertifikalı Tohum Üretim desteği olarakta kiloğramda 25 kuruş destek ödediğinin altını çizdi.
'Toplulaştırma için çiftçiler bilğilendirilecek'
Toplulaştırma için çiftçiler arasında kamuoyu yoklaması ve bilgilendirme yapılmasını isteyen Ceritoğlu, bunun yapılması içinde devlet olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarının ifade etti.
Toplulaştırma konusunda Deller Köyü’nde örnek çalışma yapılması için proje hazırlığında olduklarını kaydeden Ceritoğlu, burada ortak çeltik alanları oluşturarak, ekim yapacak çiftçilere devletin tohumluk yardımında bulunacağını açıkladı.
Osmancık programı çerçevesinde Acar tesislerinde muhtarlarla bir araya gelen Ceritoğlu, muhtarların taleplerini dinledi.

Editör: TE Bilisim