Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında bilgi vererek İstiklâl Marşı’nın 98 yıldır ülkenin bağımsızlık timsali olduğunu vurguladı. Panel moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan, millî şairin eğitim hayatı, mezuniyet sonrası aldığı görevler ve Millî Mücadele ruhuna verdiği hizmetlerini anlattı.

Millî Mücadele taraftarı olan Mehmet Akif’in, diğer aydınlar gibi Anadolu’ya çekilmiş ve halkı işgale karşı direnmek hususunda bilinçlendirmeye çalışmıştır. Bu hususta Millî şairimizin Anadolu’daki girişimlerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yıldırım, Mehmet Akif’in Anadolu’nun çeşitli yerlerinde verdiği vaazlarıyla Anadolu halkının millî uyanışı ve özgürlük heyecanını kazanmasında etkili olduğunu belirtti.

Bir ülkede milli marş yazılmasının, o ülkede yaşayan vatan evlatlarının düşman işgaline ve esarete karşı bir kurtuluş mücadelesi vermesi demek olduğunu ve bu mücadelenin de ne büyük güçlüklerle kazanıldığını bilen Mehmet Akif’in, sadece Anadolu halkına değil Türk Dünyası ve dolayısıyla Müslüman Türk topluluklarına da güçlü tesirler bıraktığını anlatan Yıldırım, Mehmet Akif’in düşüncelerinin Türk Dünyası’nda meydana getirdiği etkinin ortaya konulmasında, Sırat-ı Müstakim Dergisi (1908-1912)’nin önemli bir yeri bulunduğunu ifade etti. Mehmet Âkif’in dergide yer alan millî ve dinî içerikli yazıları sebebiyle derginin Rusya’ya girişinde bazı dönemler zorluk yaşandığının bilindiğini ifade eden Yıldırım, bu hususta önemli bilgiler veren Öğr. Gör. Sevinj Akhundova’nın, panelde Türk dünyasının bu baskılar karşısında yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim