Çorum'da referandum çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdüren Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Mimar Sinan Mahalle Teşkilatı’nın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgiler vererek, yeni sistemin neler getireceğini anlattı.

Toplantıya Milletvekili Ceylan'ın yanı sıra İl Kadın Kolları Başkanı Meryem Demir ile İl Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.

Ülkemizde uygulanan parlamenter sistemin meclisi durağan olmaya, hantal olmaya, çalışmamaya iteklediğini ifade eden Ceylan, hızlı karar alma mekanizmasının artık devreye konulması gerektiğini savundu.

Ceylan, "Türkiye son 14-15 yılda eski Türkiye olmadığını yapılan tüm çalışmalarla kanıtlamıştır. Yeni Türkiye artık eskiye dönemeyecek kadar hızlıdır, geleceği parlaktır" dedi.

Milletvekili Ceylan, yeni anayasa ile Türkiye’de vesayetin ortadan kaldırılacağını, tek vesayetin millet olacağını anlatarak, “Millet patron oluyor. Milletin seçtiği cumhurbaşkanı, milletin seçtiği milletvekilleri ile birlikte ülkeyi yönetecek. Meclis kendine gelecek, asıl yapması gereken işleri yapacak. Milletvekillerinin özgüveni daha da artacak" diye konuştu.

Muhalefet partilerinin eleştiri yaptığı üzere, yeni anayasada ‘tek adam’ durumunun söz konusu olmadığını dile getiren Ceylan, “Demokrasi ile yönetilen ülkelerde tek adamlık olmaz. Yeni sistemde cumhurbaşkanının görev süresi 10 yılla sınırlandırılıyor. Muhalefetin söylemine göre, cumhurbaşkanı bütün yetkileri kendi elinde topluyor, kimseye hesap vermiyor deniyor. Meclis’e hesap veriyor, yargıya hesap veriyor, siyasi, hukuki, idari sorumluluk var. Cumhurbaşkanının yetkileri neyse şu anda yüzde 90’ı aynı. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyoruz. İki irade olmuyor, iki iradenin olduğu yerde sorun çıkıyor" şeklinde bilgi verdi.

"BU SİSTEMDE ÖTEKİLEŞTİRME OLMAZ, HERKESİ KUCAKLAMA OLUR"

Ceylan, “Bu sistemde engelli koşu yok, sürekli koşu, büyüme, refah var. Daha az bürokrasi var, çünkü basitleştiriyoruz. Bu sistemde beraberlik var, birlik var. Birlikte zenginiz, ötekileştirme yok. Yüzde 50, Çorum'dan da, Diyarbakır’dan da, Edirne’den de, İstanbul’dan da, İzmir’den de oy alacaksınız, başka türlü yüzde 51 alamazsınız. Onun için burada ayrılık olmaz, ötekileştirme olmaz.

14 sene okullar, yollar, hastaneler yaptık, bir Türkiye’yi üç Türkiye yaptık. İsterseniz beş şerit gidiş, beş şerit dönüş yolu yaparız ama anayasa yolunu biz açamayız, onu da siz açacaksınız. 16 Nisan ülkemiz, milletimiz için aydınlık yarınların kapısının açılacağı gün olacak” şeklinde konuştu.

Ceylan, yeni sistemle Türkiye'nin her alanda istikrarı yakalayacağını vurgulayarak, artık ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderlerin yöneteceğini bildirdi.

Milletvekili Ceylan, 16 Nisan'da oylamaya sunulacak sistemin hükümeti meclis dengelerinden kurtaracağını belirterek, "Hükümeti doğrudan millete seçtiriyoruz. Bugüne kadar bir sandık kuruluyordu, milletvekili seçiliyordu. Şimdi iki sandık olacak ve birinde meclisi seçeceğiz aynen bugüne kadar olduğu gibi, diğer sandıkta ise hükümeti, cumhurbaşkanını seçeceğiz. Bu hükümet çıktından sonra ömrü de belli, beş yıl olacak. O meclis içerisinde dengelerin değişmesi hükümete bir etkisi olmayacak. Bugüne kadar meclis içerisindeki dengelere müdahale ederek Türkiye'nin yönetimine müdahale edenler artık bundan sonra hükümete ve devlet yönetimine müdahale edemeyecekler” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim