MİDE KANSERİ  SİNSİ SEYREDİYOR!

Çorum Özel Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Murat Akbaba; mide kanseri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Mide kanseri, dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer alan sinsi özellikli bir kanserdir. Erkeklerde kadın cinsiyete göre iki kat fazla gözlenir. En sık görüldüğü yaşlar 50-60'lı yaşlardır. Asya, Afrika ve Doğu Avrupa da diğer bölgelere göre daha sık görülür. Düşük sosyoekonomik düzey, sigara, tütsülenmiş-aşırı tuzlu gıdalardan zengin beslenme, mide bakteri (H.pylori) ve bazı genetik yatkınlıklar mide kanseri gelişimini artırmaktadır.

Mide içi genişçe ve esnek yapıda bir organ olduğundan dolayı, içinde gelişen ve ilerleyen bir kanser dokusu, hastada oldukça geç belirti oluşturmaya başlar. Mide ağrısı, kilo kaybı, karın ağrısı, iştahsızlık, kanlı-kansız kusma, karında ele gelen kitle, sarılık, hastalığın çeşitli aşamalarında gözlenebilir.

Mide kanserinde tanı aracı Üst Sindirim Sistemi Endoskopisidir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi gözlenip, şüpheli olanlardan küçük biyopsiler alınıp tanı konulur. Tanı konulduktan sonra ise çeşitli görüntüleme yöntemleri ile hastalığın evresi ve seçilecek tedavi yöntemi belirlenir. Çok erken evre mide kanserleri endoskopi yöntemler ile tedavi edilebilir. Diğer tedavi yöntemleri cerrahi, kemoterapi ve sınırlı düzeyde radyoterapidir.

Mide kanseri ameliyatı sonrası ortalama 5 yıllık yaşama olasılığı %22 olup, bu oran erken evre mide kanserlerinde %90 'lara kadar ulaşmaktadır.

Tüm bu nedenler ışığında beslenme alışkanlığımızı düzeltmek, taze meyve ve sebze tüketmek, tütsülenmiş gıdalardan, alkol ve sigaradan uzak durmak mide kanserinden korunmada en önemli mihenk taşlarıdır.

Bunun yanında belirtiler oluştuğunda bir hekime başvurmalı ve eğer hekim uygun görür ise bir üst Sindirim Sistemi Endoskopisi olmak hastalığın ilerlemeden tanısının konulmasında önemlidir.

Editör: TE Bilisim