Çorum İnsani Değerler Platformu adına 16 sivil toplum kuruluş temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ziyaret etti.
Çorum İnsani Değerler Platformu heyeti, ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin darbe kalkışmasında hasar gören yerlerini gezdi.
Darbe girişimi sırasında bombalanan bahçe ve binaların gezilmesiyle başlayan TBMM gezisi, bombardımandan sonra bahçede oluşan dev çukur ve çevre binalardaki hasarın yerinde görülmesi ile devam etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi bahçesine düşen bomba ile oluşan dev çukurun gezilmesi sırasında olaya şahit olan heyet, duygulu anlar yaşadı. Karşılaştıkları manzara karşısında üzüntülerini gizleyemeyen heyet, darbenin Meclis’e verdiği zararlara bizzat şahitlik etti.
İnsani Değerler Platform dönem sözcüsü Zeki Kanbur öncülüğünde gerçekleştirilen programda, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse ile AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ziyaret edildi. AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum heyetini TBMM Genel Sekreterlik Salonu’nda kabul etti.
Ziyaret sırasında konuşan İnsani Değerler Platform dönem sözcüsü Zeki Kanbur, bu ziyaret programını gazi meclise geçmiş olsun demek için gerçekleştirdiklerini söyledi.
15 Temmuz akşamı yapılan darbe girişiminin ardından Çorum’da yaşananları anlatan Kanbur, “Bu ülkenin Başkomutanı Recep Tayyip Erdoğan darbe girişimi akabinde halka verdiği ”sokağa çıkın” emrinden sonra İnsani Değerler platformu olarak o andan itibaren sokaklara çıktık ve 27 gün boyunca o meydanları hiçbir zaman terk etmedik” dedi.
Çorum’un milli irade nöbetlerinde iyi bir sınav verdiğini belirten Kanbur, meydanlarda olası provokatif eylemlerin Çorum halkının sağduyusu sayesinde önlendiğini ve sürecin sorunsuz atlatıldığını söyledi.
KAVUNCU: “İNSANLAR BİRBİRİNE ÖN YARGILI OLMAMALI”
Ziyaret sırasında konuşan Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı Erol Kavuncu, heyet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni gezdikleri sırada şahit oldukları olayı anlatarak, bir insanın giyimine bakarak o insana ön yargılı yaklaşımın yanlış olduğunu, yaşadıkları olaylar ile daha çok iyi anladıklarını söyledi.
Bu zamana kadar olan her şeye format attıklarını belirten Kavuncu, bundan sonra insanların birbirine daha iyi bakmaları ve daha çok hoşgörülü olması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ziyaret sırasında, 15 Temmuz akşamı yapılan darbe girişimi sırasında TBMM’de yaşananları anlattı.
“ATILAN BOMBA GENEL KURUL SALONUNA
DÜŞSEYDİ ÇOK SAYIDA ZAİYAT OLURDU”
Meclis’e yapılan bombalı saldırıya dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Uslu, bombardımanın genel kurul toplantısının yapıldığı sırada başladığını belirterek, atılan bombanın Genel Kurul Salonu’na isabet etmesi durumunda çok sayıda zaiyat olabileceğinin altını çizdi.
Devletin bu gibi durumlarda acil eylem planı olması gerektiğini belirten Uslu, darbe girişimindeki korkunç manzarayı İstanbul ve Ankara’nın daha çok yaşadığını bunun yanında diğer şehirlerin daha az hissettiğini söyledi.
Uslu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yerel medyamız, yaygın basın örneğinde olduğu gibi sağduyulu yayınları ile demokrasinin yanında yer aldı ve takdire değer bir duruş ortaya koydu. Adam olmak başka bir şeydir. Kılık ve kıyafetle insanları yargılamak dürüst bir davranış değildir. Darbe girişimi sırasında bayan kardeşimizin tevhit bayrağını eline alarak sokağa fırladığını gördük, oysa ki kılık kıyafeti bununla hiç alakalı değildi. O akşam sokağa çıkmaya gücü olmayanlar evlerinde ve sokağa fırlayanlar sokaklarda o kadar çok dua ettiler ki duanın ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gördük ve yeryüzünde her şeyin dua ile olabileceğine bir kez daha şahit olduk. Çorum’da alevi vatandaşlarımıza taciz yapılacağına dair duyum alır almaz, CHP Milletvekili Tufan Köse ile birlikte Çorum’a gelerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağladık” şeklinde konuştu.



“UZLAŞILACAK KONULARDA FİKİR BİRLİĞİ YAPMALIYIZ”
Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Tufan Köse, TBMM’yi ziyaret eden Çorum İnsani Değerler Platformu heyetini yalnız bırakmadı.
Heyeti makam odasında kabul eden Köse, darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Ziyaret sırasında konuşan İnsani Değerler Platform dönem sözcüsü Zeki Kanbur, Gazi Türkiye Millet Meclisi’ne yaşanan darbe girişimi sonrasında geçmiş olsun dileklerini iletmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kanbur, “Her şeyde bir hayır vardır” sözünün 15 Temmuz darbe girişiminde bir daha görüldüğünü belirtti.
15 Temmuz’dan sonra güzel bir birlik ve beraberlik oluştuğunu ifade eden Kanbur, Çorum halkının bu oluşan birlik ve beraberliğin bozulmadan devam etmesini istediğini söyledi.
Darbe yapan FETÖ terör örgütüne bakarak diğer cemaatlerinde töhmet altında bırakılamayacağını belirten Kanbur, “ İnsanlarımız artık birbirlerini anlamaya başladı. Kılık ve kıyafetiyle, yaşam tarzıyla insanların yargılanamayacağı bilincine varılmış durumda. Halkımız artık birbirlerine önyargısız yaklaşıyor” diye konuştu.
KÖSE: ‘EN ÇOK BOMBA MECLİS’E ATILDI’
Darbecilerin en çok Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombaladığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, FETÖ terör örgütü üyelerinin sabah saat 06.00’ya kadar TBMM’ne bomba yağdırdığını söyledi.
Bu darbenin milli iradeye, Türk demokrasisine ve Türk milletine yapıldığını vurgulayan Köse, “ Bizler ahlaklı ve doğru insanların yanında olmak zorundayız. Bu darbeyi yapan cemaatçiler biz dindarız diye geziyorlardı. Bunların yaptıklarını en kötü düşmanımız ve diğer dinlere mensup insanlar bile yapmazlar” dedi.
Köse, parti ve mezhep gözetmeksizin kim olursa olsun bundan sonraki dönemlerde uzlaşılacak konularda fikir birliği yapılabileceğinin altını çizdi.



CERİTOĞLU: “GENÇLERE YÖNELİK PROJELER YAPILMALI”
İnsani Değerler Platform heyeti, daha sonra AK Parti Çorum Milletvekilleri Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ahmet Sami Ceylan ile bir araya geldi.
TBMM Toplantı Salonu’nda yapılan görüşmede Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, darbe girişimlerinin artık yaşanmaması için hedeflerin gençlere yönelik yapılmasını ve STK’ların gençlere yönelik projeler üretmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye gençliğini okumaya alıştırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini savunan Ceritoğlu, gençlere yönelik yapılacak bütün çalışmaların parti ve mezhep gözetmeksizin birlik ve beraberlik içerisinde yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
CEYLAN: “TÜK GENÇLİĞİ İLE GURUR DUYMALIYIZ”
15 Temmuz darbe girişiminin Türk gençliğine güvenilebileceğini bir daha gösterdiğini belirten AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “Gençlerimiz bizi yanılttılar. Dijital gençlik dediğimiz bu gençler söz konusu vatan olunca neler yapacağını cümle aleme göstermişti. Bu gençlerle ne kadar guru duysak azdır” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim