Hükümet Konağı karşısındaki, şimdilik “Kent Meydanı” olarak ifade edilen, ÇORUM HABER’in önerisi ve kamuoyu oluşturması sonucu gerçekleştirilmiş Meydan’a isim aranıyor.

ÇORUM HABER, daha baştan itibaren bu meydana “Kadeş Meydanı” isminin yakışacağını savunuyor. Zira, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması “Kadeş” bu topraklarda yeşermiş Hitit uygarlığının imzasını taşıyor. Kadeş isminin “barış kenti” imajının oluşturulmasına katkı sağlayacağını savunan ÇORUM HABER, ayrıca bu ismin Çorum’a, aynen “Hitit Üniversitesi” gibi uluslararası prestij kazandıracağına inanıyor.

Belediye ise, anket düzenlenerek halkın istediği ismin verilmesinden yana.

Ancak, AHL Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin ismi belirlenirken, açık ara öne çıkan isimlerin, Çorum ağzından seçilmiş, pek de hoş olmayan isimler olduğunu, bunların jüri tarafından elendiğini hatırlamakta da yarar var.

BİLHAN ER UYARIYAR

ÇORUM HABER’in eski Spor Yönetmeni, gazeteci Bilhan Er, bu konuda ilgilileri uyararak, objektif ölçülere göre bir değerlendirme yapılması ve halkın önerdiği isimlerin gerekiyorsa bir kurulun süzgecinden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Çeşitli internet sitelerinde anketler yapıldığını, ancak “Kadeş” önerisi dışında, ortaya atılan hiçbir ismin evrensel ve bilimsel ilkelere dayanmadığını belirten Bilhan Er, “Anketlerin belirli ilkeleri olmalıdır. Bu ilkeler çerçevesinde yapılacak anketlerin de şeffaf olması gerekir” ifadesini kullandı.

OBJEKTİF ÖLÇÜLER VE KRİTERLER

“Kamuya ait bir isim belirlerken olması gerektiği gibi, kent meydanına da objektif ölçülerde isim aramalıyız” diyen Bilhan Er, şu ilkeleri sıraladı:

1. İsim kolay telaffuz edilebilir olmalıdır.

2. Kolay hatırlanabilir ve kısa olmalıdır.

3. Görsel bir öğe ile güçlendirilebilecek bir isim olmalıdır.

4. Olumlu ve tarafsız bir çağırışım yapmalıdır. Sadece o bölgede değil, dışarıdan gelenlerin de bildiği bir isim olmalıdır.

5. Bilgi vermelidir.

6. Anlamı, bölgede yaşayanların duygu ve düşenlerinin etkilenmesini teşvik etmelidir.

7. Uzun yıllar, kimsenin değiştiremeyeceği bir isim olmalıdır.

8.Anketin başlama ve bitiş süresi olmalıdır.

9. Anketlerde, gerekirse önceden belirlenen isimlerden tercih sorulmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim