2015 yılında eski Tekel binasının yıkılmasının ardından dün de Özel İdare’ye ait İl Genel Meclisi binasının yıkımına başlandı. Yıkım amacıyla halen inşaat halindeki kapalı otopark alanında bir tören düzenlendi. Törene Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ, Ak Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Çıplak, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören esnasında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Meydanın hazırlıklarına fikri olarak 8 yıl öncesinden başlamıştık. Fiilinde 5 yıldır üzerinde çalışıyorduk. Harcanan emeğe, bütçeye değeceğine inandığımız bir çalışmadan bahsediyoruz. Hamdolsun güzel bir noktaya geldik” dedi.

2009 yılında göreve gelmeden önce seçim döneminde meydanla ilgili olarak ‘meydanlar şehirlerin dilidir’ dediklerini anımsatan Külcü, “Dışarıdan gelen, şehrin misafiri olan insanlar, o şehirle ilgili düşüncelerini kentin meydanına bakarak dile getirir” ifadelerini kullandı.

Fiilen 2013 yılından beri yapılan çalışmalarla bugün güzel bir noktaya geldiklerini kaydeden Külcü, “Kimlikli bir şehrin oluşabilmesi için 4 ana unsura ihtiyaç var. Bunlardan birincisi o kendin kendine özgün bir mimariye sahip olmasıdır. Ne yazık ki bu konuda iyi bir noktada olduğumuzu söyleyemeyiz.

İkinci unsur ise yol meselesidir. Hızla artan araç ve nüfus nedeniyle böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Yol medeniyettir anlayışıyla şehrin her tarafını yollarla donatıyoruz. Yol açmak için yaptığımız kamulaştırmalara 31 milyon lira ödedik. Kimlikli bir şehir için bunları yapmak zorundayız.

Üçüncü unsur ise parklardır. 185 adet semt parkı ve 35 adet büyük parkın yanında bir de kent meydanı ile adeta park konusunda seferberlik ilan ettik. Kentimize dışarıdan gelen misafirler, bu alanda yaptığımız çalışmayı rahatlıkla görebiliyorlar.

Dördüncü unsur ise meydanlardır. Meydan konusunda yeni bir başlangıç yapıyoruz. Meydan unsuru aslında bizim medeniyetimizde bulunmuyor. Daha çok batı şehircilik anlayışına ait bir unsurdur. Bizde de meydanlar zaman içerisinde önem kazanmaya başladı” şeklinde konuştu.

Çorum’a bu meydanın kazandırılması sürecine bakıldığında buraya kolay gelmediklerini de sözlerine ekleyen Külcü, “Birçok farklı mülkiyet meselesinin çözülmesi gerekiyordu. Şu ana kadar ödediğimiz satın alma ve kamulaştırma bedeli 5 milyonu buldu, 2 milyon lira daha ödeyeceğiz. Otopark için ise 23 milyon lira harcandı. Meydan projesinin tamamı için 30 milyon liralık bir bütçe kullanmış olacağız. Ayrıca burada 400 araçlık bir kapalı otopark olacak” diye konuştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim