Seminerde,  Hz. Mevlana’nın çağlar ötesinden günümüze ulaşan önemli miraslarından birinin de yedi öğüdü olduğunu anlatan Doç.Dr.Muammer Cengil, Mevlana’nın bu öğütlerinde ferdi ve toplumsal ahlak ve mutluluk açısından önemli olan, cömertlik ve yardımlaşmayı, şefkatli ve merhametli olmayı, başkalarının kusurlarını örtmeyi, hiddet ve asabiyette galebe çalmayı, tevazu ve alçak gönüllülüğü, hoşgörülü olmayı öğütlediğini ifade etti.
Mevlana’nın felsefesinin temelinin sevgiye dayandığını anlatan Cengil, “O yüzyıllardır hoşgörünün simgesi haline gelmiştir. Mevlana düşüncesini besleyen bir diğer önemli kaynak ise Kur’an ve Hz. Peygamber’in örnek ahlâkıdır.
Netice itibariyle asırlar sonra bile tüm dünyadan, farklı din ve kültürlerden insanların ilgilerini hala çekmeyi başaran Mevlana’nın insan sevgisi temelli düşüncesi bizlere İslam’ın gerçek yorumunu sunmaktadır. Özellikle son zamanlarda “Terör” ile birlikte anılmaya başlayan ve dar çevrelerde kabul gören “İslam” telakkilerinin, Kur’an ve sünnetten ne kadar uzak bir yaklaşım tarzı olduğunun en güzel kanıtı işte Mevlana’nın çağlar ötesinden gelen sevgi felsefesidir” dedi. (Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim