İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2023 Eğitim Vizyonu Çerçevesinde Liderlik” konulu konferansta konuşan Prof.dr. Özdemir, tarım toplumuna göre çocuktan beklenenlerin sınırlı olduğunu ancak göçle birlikte çocuklardan beklenenlerin de arttığını ifade ederek, TÜİK verilerine göre okumaya ayrılan sürenin 1 dakikayı geçmediğini, eğitimcilerin de büyük bölümünün kendilerini geliştirmek için çaba sarfetmediğini iddia etti. Öğretmen ve okulun çocukları etkilediğini söyleyen Prof.Dr. Sermet Özdemir, çocuklar arasında ortalama diye bir şey olmadığını her çocuğun özel olduğunu ifade etti. Eğitimin amacının çocukların özgür düşünmelerini ve sorumluluk alabilmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Özdemir, “Okul bir öğrenme ekosistemidir. Sınavlarda öğrencilerin %30’unun okuduğunu anlamadığını görüyoruz. Bu yetişkinlerde de var.

Yapılan dış müdahalelerle eğitim düzelmez eğitimin içten değiştirilmesi lazım. Bunun için de eğitimcilerin anlayışının değiştirilmesi lazım. Sorunlarla yüzleşmemiz lazım. Değişim acı verir ama acı çekmeden de düzelme olmaz. Eğitim işine karışmamız eğitimciler olarak konfor alanından çıkmamız gerek” dedi.

Avrupa’da 50’nin üzerinde şirketin sürücüsüz araç için patent aldığını anlatan Prof.Dr. Sermet Özdemir, eğitimin artması için çocuklarda merak uyandırılmasının gerektiğini ancak akıllı telefon ve tabletlerle birlikte insanların ikiye bölündüğünü bir kısmının zombi gibi yaşarken diğer kısmının ise öğrenmeye ağırlık verdiğini vurguladı.

Eğitimcilerin de derse girdiklerinde “Şu 40 dakika bitse de gitsem” şeklinde düşünmeleri durumunda dersin bitmeyeceğini ancak yenilikler yapıp sürekli kendilerini geliştirerek öğrencileri de çağa uygun halde yetiştirmek istemeleri halinde başarının artacağını ifade eden Özdemir, “Yenilik içten çıkar. Batılılar evrimcidir bizler ise devrimciyiz bu nedenle batıda bin yıllık üniversiteler bulunurken bizde olmaz. Biz bir anda eğitim sistemimizi değiştiririz. Söyleneni tekrar eden insanlarla 21. Yüzyılı yakalayamayız. Çocuklarımızı geleceğin şartlarına uygun farklı yöntemlerle yetiştirmeliyiz eğitimin bütün kademeleri elden geçirilmeli. Mevcut eğitim ihtiyacı karşılamıyor” dedi.(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim