Mescid-i Aksa’da geçtiğimiz Cuma günü üç Filistinli Müslüman’ın öldürülmesi ve 1969’dan bugüne, ilk defa Cuma namazının kılınmasının yasaklanması, Çorum’daki bazı sivil toplum örgütlerince de sert bir dille kınandı.

Anadolu Gençlik Derneği ve İHH Çorum Şubesi tarafından dün ortaklaşa organize edilen protesto eylemine Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Cıdık ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Cuma namazının ardından Hürriyet Parkı yanında bir araya gelen kalabalık grup, ellerindeki döviz ve pankartlarla İsrail’in zulüm ve saldırılarını protesto etti.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından mikrofona gelen Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Bekir Uyanık; Siyonist İsrail’in, İslâm devletlerinin sessiz ve kayıtsız kalmasından cesaret alarak zulmünü her geçen gün artırdığını söyledi.

Müslümanlar’ın birlikte hareket ettiğinde İsrail’in ne kadar çaresiz kalacağını bildiklerini kaydeden Bekir Uyanık, İsrail’in Kudüs, Filistin ve Mescid-i Aksa politikasını Müslümanlar’ın parçalanmışlığına endekslediğini vurguladı.

İsrail’in kutsal topraklardaki varlığının tüm vebalinin İslâm ülkelerine ait olduğunu ve Mescid-i Aksa’nın ümmetin sorunu olduğunu vurgulayan Uyanık, İslâm ve dünya ülkelerinden İsrail ile ilişkilerini kesmelerini istedi.

İsrail’in er ya da geç, yaptıklarının hesabını vereceğini dile getiren Bekir Uyanık, Hükûmet’e de seslenerek, “Hükümetimize buradan çağrıda bulunuyoruz. İsrail büyükelçisini geldiği gibi gönderiniz. İsrail ile 28 Haziran 2016’da imzalanan anlaşmayı yırtıp atınız. İsrail ile yeni bir ticari anlaşma imzalamayın, ticaret hacmini küçültün ve kısa sürede sıfırlayınız. Mescid-i Aksa’nın tasarruf haklarının Müslümanlar’da olduğunu gösteriniz. Başta Filistinli Müslümanlar olmak üzere hepimizin yüreğine su serpin. Biz Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak biliyoruz ki Filistin topraklarında işgalci İsrail olduğu müddetçe, İslâm coğrafyasında da yeryüzünün diğer bölgelerinde de barış tesis edilemeyecektir.” şeklinde konuştu.

“KUDÜS TAMAMEN ÖZGÜR OLMALI”

Daha sonra söz alan İHH Çorum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ömer Bayram da Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar’ın ilk kıblesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, bununla birlikte Kudüs’teki diğer tüm kutsal mekânlar Filistinliler’in sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinliler’e yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. Mescid-i Aksa için kurulmuş olan İslâm İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler ve birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır. Bizler Kudüs’ün tamamen özgür olmasını, Mescid-i Aksa’nın ibadete açılmasını, Kudüs’ün her yerinden ezanların okunabilmesini ve Filistin halkına yapılan zulmün son bulmasını istiyoruz.”

Basın açıklamalarından sonra Zeki Kanbur tarafından Filistin ve tüm İslâm coğrafyasının selâmete ulaşması için dua edildi. Grup, yapılan duanın ardından tekbirler getirerek ve çeşitli sloganlar atarak olaysız şekilde dağıldı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim