Başka meslek gruplarının bu haktan faydalanırken sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yıllardır kapsam dışı tutulmasının son derece adaletsiz bir tutum olduğunu kaydeden Kocatüfek “Sosyal hizmet emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı talebi ise öncesinde olduğu gibi son toplu sözleşmede de, yetkili sendika nezdinde de bir kez daha yok sayılmaktadır” dedi.
Sağlık emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı konusundaki ısrarcı yaklaşımı sonucunda bakanlığın harekete geçmek zorunda kaldığını belirten Kocatüfek, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Ancak oyalama taktiği yine devrededir. 2016-2018 TİS hükümlerinde “Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelden kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet süresi zammından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hususu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde bu amaçla oluşturulacak komisyon tarafından 2016 yılının sonuna kadar sonuçlandırılması yönünde çalışma yapılacağı” yer almıştır.
14 Mart Tıp Bayramını Van’da Sağlık Bakanı ile kutlayan Başbakan Davutoğlu konuşmasında sağlık çalışanlarının tuttuğu nöbet saatine göre 90 güne kadar fiili hizmet zammından yararlanacaklarını, 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde edebileceklerini ifade etmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir çalışma olmasa da gerek Başbakan’ın açıklaması gerekse basına yansıyan haberlerden anlaşıldığı kadarıyla yapılması planlanan düzenleme, yıllardır fiili hizmet zammı isteyen sağlık emekçilerini yeniden oyalamaktan başka bir anlam taşımıyor.
2014 yılı Mayıs ayında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlık emekçilerine 5 yıla 1 yıl şeklinde fiili hizmet zammı uygulanması için “talimat” vereceğini açıklamış ve 7 Haziran seçimlerinden hemen önce 2015 Mayıs ayında Hükümet tarafından yapılan açıklamada bu konuda kesinlikle bir düzenleme yapılacağı belirtilmişti. Gelinen noktada 5 yıla 1 yıl değil, 33 yıla 1 yıl fiili hizmet zammı getirilmektedir. Sağlık emekçileri başka konularda olduğu gibi fiili hizmet süresi zammı konusunda da Sağlık Sen ve AKP tarafından yıllardır oyalanmaktadır.
Sağlık ve sosyal hizmet işkolu “ ağır ve tehlikeli işler” kapsamında olduğu için Fiili Hizmet Süresi Zammı Talep ediyoruz, bu aynı zamanda bir haktır.
Fakat AKP Hükümeti ve Sağlık-Sen ise fiili hizmet süresi zammını içeriğini boşaltmakta ve sadece fazla mesai karşılığında bu haktan yararlanmayı getirmektedir. Verilen kırıntı ile çalışanların sağlığını bozacak daha çok çalışma dayatılmaktadır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim