31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Yeşilay Şube Başkanı Dr. Ejder, “Ramazan ayına da denk gelen bu özel gün, sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat. Sigarayı bırakın, kalbinizi koruyun.” dedi.

Yeşilay Şube Başkanı Ejder açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Günümüzde tütün kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni. Dünya üzerinde yaklaşık 1,2 milyar insan sigara kullanıyor. Tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor ve bu ölümlerin 2 milyonu kalp-damar hastalıklardan kaynaklanıyor. Uzmanlar, tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde Türkiye’de ise 2030 yılına gelindiğinde ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek, ülke politikalarını gözden geçirmek, yeni politikalar üretmek ve DSÖ’ye bağlı üye ülkelerde tütün kullanım oranlarını gözden geçirmek amacıyla her yıl 31 Mayıs’ı, Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl bir slogan ile çalışmaların yapıldığı 31 Mayıs’ın, DSÖ tarafından belirlenmiş bu yılki sloganı ise ‘Tütün kalbinizi kırar!’ şeklinde belirlenmiştir.

Sigara, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık. Ülkemizde her yıl 100 binden fazla insanımızı sigaradan dolayı kaybediyoruz. Bunun yanında pasif etkilenimden doğan hastalıklar ve zararlar da ayrı bir acı tablo. Sigaraya karşı bilinçlendirme çalışmalarımız, kampanyalarımız devam ediyor. Bu değerli ülkemizin değerli insanlarının sigara gibi zehirli bir maddeye kurban gitmesini, hem kendilerine hem sevdiklerine zarar gelmesini istemiyoruz.

“MERAK, ÖZENTİ VE ARKADAŞ ETKİSİ…”

Küresel Yetişkin Tütün Araştırması raporuna göre Türkiye genelinde son yıllarda sigara kullanım oranlarının erkeklerde düştüğünü kaydeden Dr. Ejder, raporda tütün kullanımının en çok 25-34 ve 35-44 yaş grupları arasında olduğunu ve tütün kullanımını bırakmayı en fazla deneyenlerin ise kadınlar olduğunu aktardı.

Aynı raporda tütün kullanmaya başlama nedenleri olarak ‘merak’, ‘özenti’ ve ‘arkadaş etkisi’ şeklinde listelendiğini bildiren Dr. Ejder, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl tütünden kaynaklı kalp sağlığının bozulmasına özellikle dikkat çektiğini anımsattı.

“BIRAKABİLİRSİN”

Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı’yla birlikte “Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyasını hayata geçirdiğini kaydeden Ejder, “Bilimsel alt yapılı, uzman kadrolarla hazırlanan bu kampanyada bilhassa dijital medya kanalları kullanılarak sigara bağımlılığına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere özel programların hazırlandığı ‘birakabilirsin.org’ sitesi yanı sıra kamu spotları da sigara bağımlısı ve sigarasız yaşam üzerinden mesajlarını veriyor.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim