Türk siyaset ve demokrasi tarihinin en önemli isimlerinden Adnan Menderes’in, demokrasi tarihine kara leke olarak da geçen idamının bugün 54. yıl dönümü olduğunu hatırlatan İl Başkanı Bekiroğlu, “Halkın büyük desteğiyle iktidara gelerek 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan, İstiklal madalyası sahibi Adnan Menderes, 27 Mayıs darbesinin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde idam edildi” dedi.
27 Mayıs'ta önce hukukun katledildiğini belirten Bekiroğlu, “Ortada bir suç yoktur, ceza da yoktur, cezayı verecek merci de yoktur. Aziz Menderes’in idamının tek sebebi: ‘Yaşarsa kısa sürede yine iktidara gelir' korkusudur” ifadelerini kullandı. 27 Mayıs 1960 darbesinin demokrasiye sürülen kara bir leke olduğuna işaret eden Bekiroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Darbenin üzerinden 54 yıl geçti. Acıları hala sarılamadı. 27 Mayıs 1960 darbesi nereden bakarsanız bakın, millet iradesine karşı yapılmış bir müdahaledir. İdam sehpasına çıkan da milletin ta kendisidir. Bürokrasinin sivil ve askeri kanatlarıyla devletin üzerine konumlandığı bir gelenek açıkçası demokrasiye tahammül edememiştir. Camilerin ahıra dönüştürüldüğü, Kur'an öğrenmenin ve Ezan-ı Muhammedi’nin yasaklandığı, cenazeler için kefenlik bezin bulunmadığı, jandarma dipçiği ile vergi toplandığı bir dönem kapanmış; kalkınan, zenginleşen, büyüyen, milli ve manevi değerleri sahiplenen; NATO, CENTO, Balkan Paktı, Kıbrıs davamızdaki başarıları ile dünyada saygın hale gelen Türkiye’nin varlığında milletin kendilerine bir daha tevecüh etmeyeceğini anlayanlar, her türlü yalan iftira ve tezvirata başvurmuşlar, ‘Bu hassolar, memolar mı bizi idare edecek?' diye hazımsızlıkla kahrolmuşlardır. 1960 darbesi, Türkiye'de darbelerin babası, siyasi kötülüklerin anasıdır. 1971, 1980, 28 Şubat, balyoz, yakamoz, eldiven, adını bir sürü şey koydukları girişimlerin de ilham kaynağı orasıdır.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1990 yılında çıkardığı yasayla, Türkiye’nin demokratikleşmesi için büyük emekler sarf eden Adnan Menderes ve onunla beraber idam edilen demokrasi şehitlerinin itibarlarını iade ettiğini hatırlatan Bekiroğlu, “Türkiye’nin demokrasi tarihinde çığır açan Adnan Menderes’i vefatının 54. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim