1. sınıfa ayrılmış hakim ve savcıların aylıklarına 2.700,00 TL artış yapılmasının düşünüldüğünü kaydeden Çam, “Bu oran; 1.404 TL olan asgari ücretin neredeyse iki katı, ve 2.253,00 TL olan en düşük memur aylığının (Bekar 15. derecenin 1. kademesinde) 447,00 TL üzerinde bir artışa karşılık gelmektedir.

Devletin kimi çalışanlarının iş yükü ve sorumluluğu fazla olabilir. 657 sayılı Kanun bu hususu “Eleman temininde güçlük zammı” ve “iş güçlüğü zammı” ödeyerek karşılanmasını öngörmüştür.

Bu hükümlerin güncellenerek uygulanması yerine, hükümlerin aşılarak farklı yaklaşımların sergilenmesi anlaşılabilir değildir” dedi.

Çam, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Anayasa gereği 4688 sayılı kanun kapsamında 2015 yılı Ağustos ayında Hükümet ile yetkili kamu görevlileri sendikaları arasında tüm kamu görevlilerini kapsayan toplu sözleşme imzalanmıştır. Bu toplu sözleşme gereği de 2017 yılı Ocak ayında tüm memur aylıklarına % 3 artış yapılmıştır.

Üst düzey yöneticiler ile kimi meslek gurupları hariç memurların yüzde 95’lik kesimi yoksulluk sınırının altında maaş alırken, kanun ve toplu sözleşme hükümleri bir kenara itilerek böyle bir artış düşünülmesini anlamak mümkün değildir.

Bu tür uygulamalar çalışma barışını bozmakta, kamuda çalışan değişik meslek grupları arasında kıskançlık ve husumet doğurmaktadır.

Hükümetlerin bu tür uygulamaları yeni değildir.

90'lı yıllarda "postallı-postalsız memur" ayrımı ile sadece asker ve polis maaşlarına yapılan olağan dışı artışlar hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır.

Benzer şekilde Kasım 2014’te de toplu sözleşme hükümlerine rağmen hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlara 1.155 lira, akademik personele ise 400 ila 700 lira arasında artış yapıldığı da hatırlardadır.

Hükümetin kamu görevini yürütenlerin cübbeli-cübbesiz şeklinde ayrıma tabi tutması, kamu görevlerini önemli ve önemsiz olarak ayırması anlamına gelmektedir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim