Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Oransal artış diye ifade edilen artışlarda ise 2016 yılının Ocak ve Temmuz aylarında 4+4 olarak artışın yapılması, 2017 Ocak ve Temmuz ayında ise 3+3 oranında artışın sağlanması. Eğer bu iki dönemde de enflasyon farkı oluşması halinde, artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında o enflasyon farklarının ödenmesi şeklindeki teklifimizi heyete sunuyoruz” dedi.
Hükümetle Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin 2016-2017 yılları için zam teklifini açıkladı. Geçtiğimiz ay içerisinde kamu görevlileri sendikaları konfederasyonları ile yetkili sendikaların 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme tekliflerini sunduklarını hatırlatan Bakan Çelik,
“Bugün de kamu işveren heyeti olarak karşı teklifimizi sunuyoruz. Birinci olarak teklifimiz 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşmenin genelinde elde edilen bazı kazanımlar vardı. Bu kazanımlar 17 maddeden oluşmaktaydı. Bu kazanımların korunması, devam ettirilmesi teklifini sunuyoruz. İkinci olarak yine 2015-2015 döneminde 2. toplu sözleşme döneminde 11 hizmet koluyla ilgili 85 kazanım elde edilmişti. Bu 85 kazanımın önümüzdeki 2 yıllık dönem içinde toplu sözleşme döneminde de devam ettirilmesi yönündeki teklifimizi sunuyoruz. 2016-2017 dönemiyle ilgili gerek hizmet kollarıyla ilgili, gerekse geneliyle ilgili tekliflerinde şuanda komisyonlarda değerlendirildiğini biliyorsunuz. Hizmet kollarıyla ilgili son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Büyük ihtimalle önümüzdeki haftanın başında tamamlamayı düşünüyoruz. Neticelendirmeyi düşünüyoruz. Geneli üzerine de dün itibariyle komisyon kuruldu ve bugün saat 14.00 itibariyle de komisyon geneli üzerinde çalışmalarına başlamış olacak” diye konuştu.
Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ise oransal artış diye ifade edilen artışlarda ise 2016 yılının Ocak ve Temmuz aylarında 4+4 olarak artışın yapılması, 2017 Ocak ve Temmuz ayında ise 3+3 oranında artışın sağlanması. Eğer bu iki dönemde de enflasyon farkı oluşması halinde, artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında o enflasyon farklarının ödenmesi şeklindeki teklifimizi heyete sunuyoruz. Ayrıca 15 Ocak 2005 tarihinden sonra kamu görevine başlayan kamu çalışanlarımıza bir derece verilmesiyle ilgili de teklifimizi sizlerle paylaşmış oluyoruz.
Önümüzde bir haftalık bir zaman var. Hafta sonu da dahil yoğun bir şekilde yoğun bir şekilde hem genelindeki sizlerin teklifleri hem kamu işverenler olarak bizlerin teklifi üzerinde hizmet kollarıyla birlikte yoğun bir çalışma gerçekleştirilecek. Umuyorum ki önümüzdeki hafta içerisinde bir uzlaşma sağlanır. Sağlanamaması halinde ay sonuna kadar kamu görevlileri hakem heyetinin süreci başlamış olacaktır.”
Bakan Çelik, pazartesi günü tekrar biraraya gelineceğini ve geneli üzerinde değerlendirme yapılacağını da ifade etti.
SENDİKALARDAN TEPKİ
Bunun üzerine teklife tepki göstererek ayağa kalkan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın şunları söyledi:
“Teklifi hükümet kanadı tarafından geliştirilmeye açık bir teklif olarak görüyoruz. Dolayısıyla hükümet kanadının bu teklifi cumanın feyzinden de istifade ederek vicdani ve sosyal haklar boyutuyla, mali haklar boyutuyla bereketinden istifade edip teklifi tekrar müzakere heyeti olarak masaya tekrar gelinmesini bekliyoruz. Bunun içerisine refah payının da eklenmesini, taban aylık zammının da ücret içerisine eklenmesini bekliyoruz. Bizim için bu an itibariyle toplantının bu oturumu bitmiş sayılabilir.”
KESK Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da Bakan Çelik'in açıkladığı teklife tepki gösterdi.
(İHA)

Editör: TE Bilisim