TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayındaki % 0,65’lik TÜFE artışının, memurlara verilen Ocak ve Temmuz artışlarının, aylık bazdaki kümülatif kayıpları karşılamadığı gibi, kayıpların artmaya devam ettiğini ancak TÜİK’in bazı mevsimsel ürünleri gerekçe göstererek 80 milyon kişiye vejeteryan hesabı çıkardığını söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Eylül ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE) bir önceki aya göre % 0,65, Aralık ayına göre ise % 7,29 oranında arttığını belirten Çam, bunun 2017 yılının ilk dokuz ayında, memur ve emeklilerinin aylıklarındaki enflasyon kayıplarının yükselmeye devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.

Ocak ve Temmuz aylarında memurlara verilen artışların kümülatif toplam kayıpları karşılamaktan uzak olup yılbaşına 3 ay kala memur ve emeklilerin cepten yemeye devam ettiğini belirten Çam, enflasyon oranının düşük çıkmasında, harcama gurupları içerisindeki ağırlığı % 23,68 olan alkolsüz içecekler ve gıda sektöründe eksi 0,70 olarak belirlenen Eylül ayı TÜFE oranının etkili olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Tüketicinin onca feryadına rağmen, tarladan pazara intikal eden ürünlerin fiyatlarında dişe dokunur düşüş olmadığı gibi, 80 milyon kişinin vejeteryan beslenmediğini belirten Hayati Çam, “Anlaşılan TÜİK; mevsimsel olarak fiyat hareketlerini devreye sokarak 80 milyon kişiyi vejeteryan testine tabi tutmaya devam etmektedir.

Her yılın sonbahar mevsimi memurların ve emeklilerin korkulu rüyasıdır.

Geride bıraktığımız Eylül ayı dini vecibeler ve gelenekler gereği ertelenemez Kurban Bayram harcamaların, gerektiğinde borçlanarak yapıldığı bir aydı.

Eylül ayı eğitim ve öğretimin başladığı, buna bağlı olarak eğitim ve öğretim harcamalarının zirve yaptığı bir aydır.

Eylül ayı kışa hazırlık olmak üzere giyecekten yakacağa yeni harcamaları zorunlu kılan ek tedbirlerin alındığı bir aydır.

Yasalara ve Anayasanın eşitlik ilkesine rağmen ikramiye hakkı ödenmeyen memurlar, kime hizmet ettiği anlaşılmayan yetkili sendikaların “Toplu peşkeş”inin bedelini ödemektedir” dedi.

VERGİ DİLİMİ KAYIPLARI

% 15’lik vergi diliminden % 20’lik vergi dilimine geçilmesi nedeniyle Mart ayından itibaren başlayan ve yıl sonuna doğru asgari ücretliler dahil tüm çalışanları kapsayan vergi dilimi kayıplarının, kamuoyu önünde verilen onca söze rağmen yetkili sendikalarca toplu pazarlık masasına getirilemediğini anlatan Çam, 2018 yılında vergi dilimi miktarlarında yeni oynamalar yapılacağını ve oranların yükseleceğinin anlaşıldığını kaydetti. Çam, “TBMM’ne sevk edilen kanun tasarısında yer alan düzenlemeler,% 40’ları aşan kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak yerine, “vurun abalıya” misali, zaten kayıt altında olup kıpırdama imkanı olmayanların nefeslerini kesmeye yönelik tedbir ve artışlar içermektedir.

Memur ve emeklileri başta olmak üzere çalışanların, kazanılmış haklarının budanması için yeni düzenlemelerin yapılacağı zor bir dönemece girmek üzereyiz.

Emek örgütlerini, hısımlıkları ve hasımlıkları bir kenara bırakarak kazanılmış hakların korunması için verilecek mücadeleye hazırlıklı olmaya çağırıyorum” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim