Necati Gül konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Hatırlanacağı gibi 2015 yılında imzalanan ve geleneksel olarak tarihi başarı şeklinde nitelendirilen toplu sözleşmede memur ve emeklilerin maaşlarına 2017 yılının ilk 6 aylık dilimi için yüzde 3 artış yapılması kararlaştırılmış ve maaşlar da ay başında buna göre artırılmıştı.

Ocak ayı enflasyonu yüzde 2,46 çıkınca, kamu görevlilerine ve emeklilere yapılan yüzde 3’lük zammın neredeyse tamamının daha memurun eline geçmeden eridiği görüldü. Buna göre memurun elinde ocak maaşından geriye yalnızca yüzde 0,54’lük bir zam kaldı. Bundan sonra her ay enflasyon yüzde 0 bile çıksa, memurlar ve emekliler Temmuz ayına kadar yüzde 0,54’lük zamla geçinmek zorunda kalacaklar. Fiyat gelişimlerine bakıldığında, büyük ihtimalle memur ve emeklilerin maaşları Şubat ayı itibarıyla bütünüyle eriyecek ve alım gücü 2016 yılının da gerisine düşecek.

Aslında vatandaşların cebine yansıyan gerçek enflasyonun açıklanan yüzde 2,46’nın çok üzerinde olduğu inkâr edilemez bir gerçek. Başka bir anlatımla memur ve emeklilere 6 ay için verilen zam, daha cebine girmeden eridi, gitti.

Yetkili olan ancak etkisiz sendikanın ağırlığını gösterememesi, kamu görevlilerinin pazarlık gücünü ortaya koyamaması nedeniyle memur ve emekliler ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan maaş zamlara mahkûm edilmiş oldu.

Bu durumda memur ve emeklilerimizi ekonomik yönden koruyacak birtakım adımlar atılması zorunludur. Bu yönde atılacak olumlu adımların ekonomimize de hareketlilik olarak geri döneceği bilinmeli; yapılacak çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak çözüm odaklı reçeteler bir an önce icra edilmelidir. Kamu çalışanı da bu gerçeği görüp memur ve emeklinin hakkını her platformda dile getiren sendikanın üyesi olmak için bu durumu değerlendirmelidir.” (Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim