Sadece Haziran ayında aylıkların yaklaşık onda birinin enflasyon tarafından yutulduğuna dikkat çeken Hayati Çam, uygulamaya başlamasının ilk altı ayında memurlar için imzalanan toplu sözleşmenin iflas ettiğini ve bu toplu sözleşmenin mali hükümlerinin revize edilmesi gerektiğini belirtti.

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,61, Aralık ayına göre ise yüzde 9,17 oranında artmıştır. Bu durumda, memur ve emeklilerinin yılın ilk altı ayında yüzde 5,17 alacakları doğmuştur.

Memur ve emekli harcamalarında önemli yer tutan gıda harcamalarındaki enflasyon artışının, mevsimsel etkilere rağmen yüzde 5,98 olması, enflasyonun yükselme trendinin devam edeceğini göstermektedir.

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranı, bekâr memurlar üzerinden değerlendirildiğinde kayıpların özeti şudur: 12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin aylığının, Haziran ayı enflasyonu ile 240,10 TL’lik kısmı erimiştir.

Asgari ücret ile çalışanlarda yılın ilk altı aylık kaybı, Ocak ayında alınan artışın yüzde 74’ü oranındadır. TÜFE enflasyon oranına göre, 2018 yılının ilk altı ayından memur ve emeklilerinin yüzde 5,17 oranında enflasyon alacağı doğmuştur.

Toplu sözleşme uyarınca Temmuz ayında memur ve emeklilerine yapılacak yüzde 3,5 artışa enflasyon farkı olan yüzde 5,17 eklendiğinde, Temmuz ayında memur ve emeklilerinin aylıklarına yüzde 8,67 oranında artış yapılması gerekmektedir.

Geride bıraktığımız Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri’nde memurların farklı sebeplerle gündeme gelmesini ve memurların sorunlarının varlığının itiraf edilmesini memnunlukla karşılıyoruz. Ancak, seçimlerin asıl mağlubunun memurlar olduğunu itiraf etmek durumundayız.

Gözümüz iktidar parti veya partilerinin üzerinde olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin ilk kabinesinden memurların ve emeklilerinin beklentisi büyüktür. Kurulacak yeni Kabineden, memurların ikramiye hakkı dâhil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz.

Yeni Kabinenin memurlara şaşı bakmamasını ve üvey evlat muamelesi yapmamasını istiyoruz. Haziran ayı TÜFE oranları, enflasyona endeksli toplu sözleşme düzeninin iflas ettiğini göstermektedir. Yeni Kabine’den toplu sözleşmenin, ikramiye ve refah payı ilavesiyle memurların güncel ihtiyaçlarına göre revize edilmesini bekliyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim