Kayıtdışı ekonominin nimetini başkalarının külfetini memur ve emeklileri ile ücretlilerin taşıdığını, dolaylı vergilerle soyulduklarını belirten BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Şubat ayında enflasyonun (TÜFE) % 0,16 arttığını,

Bu oranın karşılığının olup olmadığını, oranı açıklayan TÜİK yetkililerinin vicdanına bıraktıklarını söyledi.

Kasım ve Aralık aylarında ısmarlama yöntemi ile eksi (-) açıklanarak 2018 yılı enflasyon oranına çekilen ayarın, Ocak ve Şubat aylarında da farklı şekillerde devam ettirildiğinin anlaşıldığını belirten Çam, TÜİK’e göre 2019 yılının ilk iki ayında TÜFE enflasyonunun % 1,23 olduğunu, TÜİK rakamları incelendiğinde, Şubat ayında, harcama gurubunun ağırlığı % 23.29 olan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın % 0.90 olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

VATANDAŞIN TÜİK’E GÜVENİ KALMADI

Ağustos 2018’den beri piyasada oluşan fiyat artışlarının sıradan vatandaşa yansımasının Şubat ayı sonu itibariyle % 50-60 civarında olduğunun ifade edildiği açıklamada, çalışanların haklı olarak aradaki farkın nerede olduğunu, nerede gösterildiğini, nereye kaybolduğunu öğrenmek istediğini dile getiren Çam, “Oranların istatistik oyunları ile daha aşağıya düşürülmesi hayat pahalılığını gizlemeye yetmemektedir.

Memur ve emeklileri ile ücretliler üzerindeki bir soygun da dolaysız vergiler ile gerçekleştirilmektedir.

Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı OECD ülkelerinde % 35-46 iken, Türkiye’de bu oranın 2019 yılı bütçesinde % 67.8 olması nasıl soyulduğumuzun göstergesidir.

Türkiye’de kayıt dışı ekonomi ile kayıt dışı istihdamın % 35-40 civarında olduğu bilinmektedir.

Kayıt dışı ekonominin nimetinden yararlananlar, külfetini memur ve emeklileri ile ücretlilere yüklemektedir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim