Memur maaşlarına yapılacak zamlar belirlenirken o yıla ilişkin enflasyon beklentilerinin dikkate alındığını belirten Çam, yıl içindeki gelişmelere bağlı olarak daha sonra kurumların bu tahminlerini yükselttiklerini anlattı. Memur maaşlarına ilk tahmin üzerinden yapılan zamların aynı kaldığını ifade eden Çam, “Bunun adaletle ve ekonominin temel ilkeleriyle bağdaşır bir yanı yoktur. Bizler memur maaş zamlarının belirlenmesinde enflasyonun temel alınmasına bir son verilmesi, ülkemizin ekonomik ve sosyal gerçekleri üzerinden bir hesaplama yapılması gerektiğini sürekli ifade ediyoruz. Toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyonun bu konudaki duyarsız tavrı, memur maaşlarına enflasyon hedefi çerçevesinde artış yapılmasına neden oluyor. Bu yüzden de son yıllarda çalışanlar arasında maaşları eriyen tek kesim hep memurlar oluyor” dedi.

Kurumların enflasyon tahminlerini yükseltip bütün kamu hesaplarını yeni beklentiye göre revize ederken memur maaşlarına yapılması planlanan zamların hep sabit kaldığını belirten Sami Çam, “Tahminler göre belirlenen bütçeler güncelleniyor öyleyse memur maaşına yapılacak artış oranları da güncellenmelidir. Merkez Bankası, enflasyon ve para politikası konusunda ülkemizde resmi otoritedir. Eğer Merkez Bankası yetkilileri 2018 için öngördükleri enflasyon oranını bir kalemde 5 puan yükseltiyorsa ortada ciddi bir durum var demektir. Öyleyse memur maaşları da revize edilen beklenti oranında, yani 5 puan daha yükseltilmelidir” şeklinde ifadede bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye Cumhuriyeti’nin 66. Hükümeti’nin 100 günlük eylem planının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün açıklandığını anlatan Çam, hükümetin öncelik vereceği çok sayıda plan ve projenin arasında kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarının bulunmamasının memurlar arasında büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etti.

Özellikle Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan ve polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600’e yükseltileceği hususunun da 100 günlük eylem planında yer almadığını kaydeden Çam, ek gösterge uygulamasının bütün memurları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, ek gösterge sorununun yalnızca belli unvanlardaki kamu görevlilerinin değil bütün memurların kanayan yarası olduğunu ifade etti.

Sami Çam, şunları dile getirdi: “Emeklilerimizin almış olduğu Bayram ikramiyeleri bir katsayıya bağlanmalıdır. Aksi halde enflasyon karşısında tutunması imkânsızdır. Bayram ikramiyeleri tüm Kamu çalışanlarının hakkıdır devlet memurları kurban bayramı öncesi ve hükümetin 100 günlük eylem planın içine acilen Ek gösterge ve Bayram ikramiyelerini tüm kamu kapsayacak şekilde düzenlenmelidir”

Editör: TE Bilisim