Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, insan hakları konusunda uluslararası hukukta en önemli belge olarak nitelendirilen “Evrensel Bildirge”nin kabul edilişinin 67. yılında Türkiye’nin insan hak ve özgürlükleri alanında bugüne kadar ortaya çıkan en karanlık günleri yaşadığını bildirdi.
2. Dünya Savaşı’nın acılarını silmek için hazırlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 67. yıl dönümünde, içeride ve dışarıda yürütülen savaş ve şiddet politikaları sonucunda ülkenin resmen kan gölüne çevrildiğini kaydeden Öztürk, “Baskı, şiddet, korku ve kaos ortamında en temel hak ve özgürlükler askıya alınmaya başlanmıştır. Sadece son 5 ay içinde yüzlerce insan yaşamını yitirmiş, tarihi mekânlar ve okullar yaratılan çatışma ve şiddet ortamından zarar görmeye başlamıştır” dedi.

“İNSANLARIN YAŞAMA HAKKI ELİNDEN ALINIYOR”
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün 10 Ekim Ankara katliamının ikinci ayına denk gelmesinin de anlamlı olduğunu kaydeden Öztürk, açıklamasında şunları dile getirdi:
“10 Ekim’de Ankara’nın orta yerinde, yakın tarihimizin an acı, en vahşi cinayetlerinden birisi işlenmiş, “Artık kimse ölmesin” diyerek ülkenin dört bir yanından barış umudu taşıyan, türkülerle ve halaylarla yola çıkan barış savunucuları, göz göre göre gelen vahşi bir katliamın kurbanları olmuşlardır.
Reyhanlı’da, Roboski’de, Diyarbakır’da ve Suruç’ta yaşanan saldırıların katilleri ve sorumluları ile ilgili tek bir somut adım atmayanlar, 10 Ekim’de Ankara’nın orta yerinde, yakın tarihimizin en vahşi katliamının yaşanmasına göz yumarak 102 insanımızın yaşam hakkının ellerinden alınmasına neden olmuşlardır.
Eğitim Sen olarak, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle, dünyada ve Türkiye’de barışın sağlanması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanıyor, toplumun tüm kesimlerini haklarına, özgürlüklerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim