Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Anayasa’nın 42. maddesinde “İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” denildiğini belirterek, bu ilkenin yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çiğnendiğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın geçmiş dönemde yaptığı açıklamada "Kayıt kabul dönemlerinde ve diploma verilirken kesinlikle 'gönüllülük' adı altında bile velilerden bağış, aidat talep edilmeyecek. Bu yönetmelik yürürlüktedir. Herhangi bir ad altında okul aile birlikleri velileri düzenli aidat ödeme gibi icbar edici kararlar alamayacaklardır" dediğini anımsatan Öztürk, “Ancak bütün Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de kayıt parası toplanmaktadır” ifadesini kullandı.
Okullarda para toplama işinin ileri seviyede olduğunu, öğrenciler ve veliler için bu durumun artık kabusa dönüştüğünü belirten Öztürk, “Kazı ürkütmeden yolacaksın” anlayışının yaygınlaştırılarak eğitimin bir parçası haline getirildiğini söyledi. Öztürk, “Milli Eğitim Bakanlığı her dönem geleneksel olarak her yıl “kayıt parası yasak, kayıt parası toplamak suçtur vb” sözler söylese de “İstemem yan cebime koy” anlayışını ürettiği politikalar ile yaygınlaştırmıştır” dedi.
Kayıt parasını fazla verenin öğretmen tercihini de ona göre yapmasının bir ayrımcılık olduğunu ifade eden Öztürk, açıklamasında şunları bildirdi:
“Kayıt parası oranına göre sınıflar oluşturulmaktadır. Böylece çocuklar arasında ayrımcılık yapılıp, fırsat eşitliği çiğnenmektedir. Hem de öğretmenler arasında ayrımcılık yaratılıp öğretmenler paraya göre kategorize edilmektedir. Adeta iyi öğretmen kötü öğretmen muamelesi yapılmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu duruma müdahale etmek zorundadır. Veliler ve öğretmenler bu durumdan oldukça rahatsızdır. Eğitim öğretim sürecinde böylesi ayrımların yapılması eğitime yapılan büyük bir darbedir. Bu yaklaşım biçimlerinin eğitim biliminin hiçbir yerinde olmaması gerekiyor. Çünkü okullar ticarethane değildir.

“OKUL AİLE BİRLİĞİ HESAPLARI İNCELENMELİDİR”

Kayıt için ayrı, öğretmen için ayrı para istenmektedir. Kayıt için onlarca kalemde para toplanmaktadır. Merkezi okulların genelinde böyle bir uygulama vardır. Bu açıdan okul aile birliği hesapları incelenmelidir. Okul aile birlikleri eli ile okul idarecilerinin para toplama işi yasal hale getirilmiştir. Para, “gönüllü bağış” adı altında okul aile birliği hesabına yatırılmaktadır. Getirilen dekont okul idaresine verilmekte paraya göre öğretmen seçimi gerçekleştirilmektedir.
Geçtiğimiz yıllar içinde devlet okullarına ihtiyaç kadar ödenek ayrılmaması, kaçınılmaz olarak velilerin eğitimin finansmanına doğrudan katılımını beraberinde getirdi. Başta “gönüllü bağış” adı altında toplanan kayıt parası olmak üzere, hemen her okulda 40’ı aşkın kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde velilerin sırtına yıkıldı.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim