Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, 25 Mart günü Kadir Söngüt’ün İl Millî Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Çorum’da göreve yeni başlayan 204 aday öğretmenle bir araya geldiğini hatırlatarak, “Söngüt’ün bu toplantıda genç öğretmen arkadaşlarımıza yönelik konuşma ve davranış biçimi, sınırları aşmıştır. Hiç kimse bir başkasını küçümseyici söz söyleme hakkına sahip değildir. Mesleklerine bin bir zorlukla başlayıp atanan genç öğretmenlerimizi tehdit etmek, üst perdeden konuşmak ve akıl vermek, kimsenin üzerine vazife değildir.” diye konuştu.
Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Öztürk şu görüşleri dile getirdi:
“Söz konusu toplantı sırasında Söngüt’ün kullandığı ifadelerden öğretmenlerimiz ve kamuoyu çok rahatsız olmuştur. Kadir Söngüt’ün görevlerine yeni başlayan öğretmenlere yönelik, ‘Aday öğretmenliğiniz kaldırılırken sınavınızı ben yapacağım, dikkatli olun.’ şeklindeki ifadeleriyle açıkça tehdit etmiştir. Bir defa öğretmenlerin adaylığının kaldırılıp kaldırılmayacağına Kadir Bey karar veremez. Adaylık kaldırılma şartlarını taşıyan herkesin adaylığı kalkar. Bu da ilgili yasal düzenlemede açıkça ifade edilmiştir. Bu yaklaşım biçimi ile suç işlenmiştir.
Kadir Bey daha da ileri giderek, ‘Herkes ajandasını ve cep telefonunu havaya kaldırsın, herkesin android telefonu olsun. Öğrenciler bu telefonları görünce sizin kaliteli öğretmen olduğunuzu anlar.’ gibi ifadeler kullanması, 204 genç öğretmen arkadaşımıza yönelik küçük düşürücü, hakaret içeren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım biçimini yasalar kimseye tanımamıştır. Kendisi bu hakkı ve rahatlığı nereden alıyor buna merak ediyoruz. Öğretmenlik kalitesini, cep telefonu düzeyine indirgemek pedagojik ve bilimsel olmadığı kadar, insanî de değildir. Bu yaklaşım biçimi bize Nasreddin Hoca’nın ‘Ye kürküm ye’ sözünü hatırlatmıştır. Öğretmenlikteki kalite böyle ölçülmez. Kalite ancak ve ancak bilimsel yöntemlerle ölçülür. Öğrencilere verilen insanî, ahlâkî ve evrensel değerlerle ölçülür.
İlimizde görevlerine yeni başlayan 204 öğretmenimize yapılan bu haksız, yanlış ve zaaflı tutumun Çorum İl Millî Eğitim Müdürlüğünce araştırılmasını talep ediyor, konuyla ilgili gerekli yasal çalışma yapılmasını istiyoruz. Eğitim Sen olarak konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim