Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, siyasi iktidarın eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik hedeflerine uygun olarak biçimlendirmeye devam ettiğini belirterek, “Eğitim bir ülkenin geleceğini belirleyen en önemli alandır. Ne yazık ki eğitim sistemimiz eksiz ve yanlışlarından, gelecek vizyonu ve anlayışından uzak olduğu için çocuk ve gençlerimize gelecek hazırlama noktasında olmadığı açıktır” dedi.
2015-2016 eğitim öğretim yılına ilişkin bir değerlendirme yapan Öztürk, iktidarın eğitim sisteminin açmazlarının üzerine gitmediğini, bunun yerine müfredatı ve bakanları değiştirerek toplumsal algıyı değiştirmekle uğraştığını dile getirdi.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendisine paralel Maarif Vakfı kurarak yetki ve liyakat devri peşine düştüğünü kaydeden Öztürk, “Öğretmenlerin norm kadro sorunları çözülememiştir. Eğitim sistemi okul öncesinden, üniversiteye kadar dibe vurmuşken 500 bin öğretmeni yerinden edecek yeni bir rotasyon tartışması ile eğitimin gerçek sorunlarının üzeri örtülmeye çalışılmakta. Papaz eriğinin imam eriğine çevrildiği bir ülkede TEOG ve üniversite sınavlarında matematik ve fen bilimleri alanındaki ortalama, uçurumun dibinde olduğumuzu gösteriyor. TEOG matematikte 7,6 YGS ise geçen yıl 40 soruda 5,4 nettir. Aynı şekilde 40 sorudan oluşan Fen testinin ortalaması ise 4,6’dır. Matematik ve fen alanında böylesi bir durum varken “milli kalkınma projemizi” her çocuk imam hatibe gitme kampanyaları ile gidermeye çalışıyoruz. Toplumsal projenin piyonlarına dönüştürülen milyonlarca çocuğa matematik, fen, sanat kursları yerine dini kurslara gitsinler fetvaları verilmektedir. Böyle bir ortalamanın olduğu bir ülkede hangi bilimden ve gelecekten konuşacaksınız?” ifadelerini kullandı.
Kamu okullarının her açıdan kendi kaderi ile baş başa bırakılırken özel okulların kamu kaynakları ile teşvik edildiğini, imam hatip okullarına yönelik ayrımcı uygulamaların ise arttığını belirten Öztürk, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Türkiye’nin dört bir yanında dini eğitim fiilen okul öncesi eğitime, hatta kreşlere kadar indirilmiştir. Öğretmen ve derslik açıkları, atama bekleyen öğretmenler, laik-demokratik eğitim anlayışıyla çelişen uygulamalar, kalabalık sınıflar, taşımalı eğitim, okulların altyapı eksiklikleri ve okullara ödenek yetersizliği gibi acil çözüm bekleyen çok sayıda sorun bulunmaktadır.
Eğitim Sen olarak, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine; sınıf mevcutlarından eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine, demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir.
Eğitim bütün insanlar için cinsiyeti, etnik kimliği, dili, inancı ne olursa olsun temel bir insan hakkı olarak görülmeli, herkes eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmalıdır. Bu açıdan geleceğimiz ve umudumuz olan çocuk ve gençlerimizin geleceklerine sahip çıkacağız.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim