Bu kapsamda; MATLAB programının imkanlarından yararlanabilmek ve bilimsel çalışmalarda kendi yazımlarını kullanabilmek amacıyla iki grup halinde düzenlenen temel düzey MATLAB eğitimini tamamlayan öğretim elemanlarına belgeleri HİTÜ Senato Salonu’ndaki törenle takdim edildi.

Törene Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, HİTİTSEM Müdürü Doç. Dr. Eşref Savaş Başcı, MATLAB eğitimini veren Öğretim Görevlisi Ramazan Baykal ve öğretim elemanları katıldı.

Öğretim elemanlarının akademik faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla MATLAB ve benzeri eğitimlere büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Alkan, bu ve benzeri eğitimlerin gelen talepler de dikkate alınarak devam edeceğini belirtti. Alkan, farklı disiplinlerin birlikte çalışmasının akademik çalışmalarda önem arz ettiğini belirterek eğitimi tamamlayan öğretim elemanlarına başarı diledi.

Eğitime katılan ve söz alan öğretim elemanları ise eğitimden memnun olduklarını ve benzer eğitimlere devam edilmesini talep ederek desteklerinden dolayı Alkan’a teşekkür etti.

MATLAB NEDİR?

İngilizce Matrix Laboratory (MATLAB) kelimelerinden türetilmiş bir teknik programlama dilidir. MATLAB programı hemen hemen her mühendislik alanında kullanılmaktadır. Dizi laboratuvarı da denilebilen bu programda dizilere hakim olan bir kişi, bu programlama ile kullanma becerisini gösterebilirse pek çok problemi rahatlıkla çözebilmektedir.

MATLAB ile pek çok uygulama geliştirilebilir. MATLAB ürün ailesi havacılık, savunma, otomotiv, endüstriyel aygıtlar, süreç denetimi gibi uygulama alanlarındaki gömülü kontrol sistemleri tasarımında yoğunlukla kullanılmaktadır. Kendi yazılımını yapabilenin öneminin artığı günümüzde hemen her alanda kendi yazılımlarını yapabilenler daha başarılı çalışmalar yapabilmektedir. Bu amaçla da bilimsel çalışmalarda, problemlerin çözümünde yeni yöntemlerin kullanılması ve kendi yazılımlarının yapılabilmesi daha da önemli hale gelmiştir.

Sayısı 1000’i aşan matematiksel, istatistiksel ve mühendislik fonksiyonları ile MATLAB, yüksek başarımlı sayısal analiz ortamı sağlamaktadır. Etkileşimli grafiksel yetenekleri sayesinde çizimler, resimler, yüzeysel ve hacimsel gösterimler bu ortamı daha da verimli hale getirmektedir.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim