Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler’in 1993 yılında ifade ve basın özgürlüğüne dünya çapında destek vermek ve bu konuda duyarlılığı artırmak amacıyla 3 Mayıs gününü Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan ettiğini hatırlatan TGK Genel Başkanı Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Basın ve ifade özgürlüğü, yüzyıllar önce, daha ilk matbaanın kurulması ve ilk gazetelerin yayınlanmasıyla gündeme gelmiş, gündeme geldiği günden bu yana da baskı altına alınmaya çalışılmıştır. Özellikle darbe dönemleri, basın ve ifade özgürlüğünün baskı altına alındığı yıllar olmuştur.
Günümüzde de Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler vardır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak, ülkemizde insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için yoğun çaba harcıyoruz.”
Basın özgürlüğünün, yapılacak bir yasal düzenleme ile gerçek anlamda sağlanabileceğine dikkat çeken Nuri Kolaylı, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Basın sektöründe yaşadığımız sorunların çözümüne ışık tutması amacıyla hazırladığımız dosyamızı, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümet yetkililerine ve siyasi parti liderlerimize sunmak için randevularımızı alıyoruz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında sorunlarımızın çözümü için güç birliği yaparak çalışmaya devam edeceğiz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim