Memur ve emeklilerinin büyümeden pay alamadığını da belirten Çam, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) bir önceki aya göre % 0,99, Aralık ayına göre ise % 2,77 oranında artmıştır. İnandırıcı bulmasak da, TÜİK’in enflasyon açıklaması, yüreklere su serpmekten uzaktır” dedi.

Memur ve emeklilerine 2018 Ocak ayında bir önceki 6 aylık dilimdeki enflasyon farkıyla birlikte yapılan % 5, 69 oranındaki artışın % 49’luk kısmı yılın ilk üç ayında eridiğini belirten Hayati Çam, memur ve emeklilerinin aylıklarında yılın ilk 6 ayı için toplu sözleşme gereği yapılan % 4’lük artışın ise % 69’luk kısmının yılın ilk üç ayında geri alındığını kaydetti.

TÜM MEMURLAR YOKSULLUK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR.

Düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarının memurların tamamına yakınını yoksulluk sınırı altında aylık aldığını gösterdiğini belirten Çam, Türk-İş tarafından Mart ayında yapılan araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.663 TL, yoksulluk sınırının ise 5.415 TL olduğunu vurguladı.

Çam, “İşin ibret verici yanı ise; Hükümet ile toplu sözleşme imzalayan ve mevcut utanç tablosunun sorumlusu olan Memur-Sen’in Şubat ayı araştırmalarında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.831 TL ve yoksulluk sınırının 5.168 TL olarak hesap edilmesidir.

Büyümeden pay alamayan ve açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasındaki bir aylığa mahkûm edilen memurlar, yetkili sendikaların başta kendi üyeleri olmak üzere kamu görevlilerini peşkeş çekmeleri nedeniyle toplu sözleşme düzeninin kurbanları haline gelmiştir.

4688 sayılı Yasanın açık hükmüne rağmen 1 kuruşluk bir ikramiye bile alamayan memurlar, geçici işçilikten kadroya geçecek olan taşeron işçilerinin bile her yıl alacağı 52 günlük ikramiyeye imrenir hale gelmişlerdir.

Türkiye’nin büyüme oranlarında rekor kırması ile övünenlerin, o oranların yaratılmasında emeği olanlara, hakları olan refah payı vermemelerinin de, refah payı için yetkili sendikaların vurdumduymazlığının da izahı yoktur.

EMEKLİLER İLE DUL VE YETİMLERİN DURUMU DAHA VAHİM

Mart ayı itibariyle en düşük memur emeklisi aylığı 1.978 TL, en düşük SSK emekli aylığı 1.570 TL ve en düşük Bağ-Kur emekli aylığı ise 1.405 TL’dir.

Ömrünü ülke kalkınmasına adamış ve artık köşesinde dinlenmeye çekilmesi gereken emeklilerimizin açlık sınırı civarında bir ücrete mahkum edilmeleri, torunlarına birer çikolata alamayacak hale getirilmeleri insafla bağdaşmamaktadır. Dul ve yetimler ise açlık sınırının altında kıvranmaktadır” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim