Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da destek verdiği Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi ATO Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde açıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden de katılımın olduğu kongre ve serginin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bakanlar ve aralarında Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın da yer aldığı belediye başkanlarıyla birlikte yaptı.

Akıllı şehirler konusunda akıllı şehirler için temel politikalar, uluslararası işbirliği ve belediyelerin teknolojik alt yapısı gibi konuların ve uygulamaların iki gün boyunca masaya yatırılacağı etkinliğe katılan Çorum heyetinde Başkan Aşgın ile birlikte Uğurludağ Belediye Başkanı Remzi Torun, Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen, Dodurga Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, Laçin Belediye Başkanı İdris Görükmez, Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü ve Belediye Meclis Üyeleri Kenan Özüyağlı ve Reşit Keleş yer aldı.

Belediyelerin vatandaşa daha etkin hizmet sunması amacıyla akıllı teknolojiler, çevre, ulaşım, yönetişim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarındaki uygulamaların yerel yönetim temsilcileri tarafından değerlendirileceği etkinliğin açılış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

“Çağının ötesine geçemeyen şehirler bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkumdur. Şehirlerimizde bir yandan tarihi, kültürü, medeniyeti koruyacak, diğer yandan yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz. Yaşlı, kadın, çocuk, engelli dostu olmayan, günün 24 saati sokaklarında huzurun kol gezmediği bir şehir akıllı olsa ne olur olmasa ne olur” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasındaki büyük nüfus hareketleriyle şehirlere akın eden nüfusu yönetmekte yeterince başarılı olamadığını vurguladı.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere cazibe merkezi durumundaki tüm büyükşehirlerle nüfusu hızla artan her nevi yerleşim yerinin altyapıdan bina estetiğine kadar tüm unsurlarıyla sorunlu bir döneme girildiğini ifade eden Erdoğan, 1994 yılından itibaren ülke genelinde yeni bir şehircilik hamlesinin başladığını, bu yıldan itibaren hem mevcut sorunların kademe kademe çözülmeye başladığını hem de yeni bir anlayışın temellerinin atıldığını ifade etti.

Geçmişte şehir yönetimlerinin en temel hizmetleri yerine getiremez, en asgari insani ihtiyaçları karşılayamaz durumda olduğunu, bugün ise akıllı şehirler, sosyal belediyecilik, kardeş belediyecilik gibi konuların konuşulduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin son 17 yılda yaşadığı bu büyük değişim bugün geleceğe umutla bakabilmemizi, büyük hedeflere odaklanabilmemizi sağlıyor. Türkiye 1990’ların ortalarına kadar süren yarım asrı kaçırdı ama son çeyrek asırda kayıplarının bir bölümünü telafi etmeyi başardı. Her yeni dönem beraberinde yeni ihtiyaçları da getiriyor. Dünkü meselemiz toplanmayan çöpler, ulaşım, çevre kirliliği idi. Bugün ise sıfır atık yönetimi, ulaşım araçlarının entegrasyonu, çevreyle uyumlu şehirler kurmaktır. Şahsiyeti olmayan insanı öncelemeyen dört bir yanında ilim irfan sanat ocakları tütmeyen bir şehrin aklı da olmaz. Kapı komşusunun halini bilmeyen sokağından bihaber insanlarla dolu bir şehir ruhunu kaybetmiş demektir. Bunun için bizim hem akıllı hem medeniyet sembolü şehirlere ihtiyacımız var. Bu ikisini başarmadan şehirlerimize hakkıyla hizmet etmiş olamayız” açıklamasında bulundu.

Marka şehirler hedefine giden yolun akıllı şehirler çözümlerinden geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 100 bin sosyal konut inşasına başlayacağını da hatırlatarak toplam 1 milyon 92 bin 741 müracaat aldıklarını da dile getirdi.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Akıllı Şehirler” maketi takdim edildi. Ardından belediye başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile toplu fotoğraf çekildi.

(İHA)

Editör: TE Bilisim