Söz konusu yazıda, trans yağ içerdiği için margarin tüketilmemesinin önerildiğini belirten MÜMSAD Başkanı Yurdagül, bu konudaki güncel akademik verilerin Uzman Diyetisyen Serkan Tutar’la da paylaşıldığını, bu bilgileri ÇORUM HABER okurlarına da aktarmak istediklerini bildirdi. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül’ün açıklaması şöyle:
Türkiye'de margarin üreticileri 2000 yılından başlayarak 2006 yılı sonuna kadar teknolojilerini yenileyerek trans yağsız margarin üretimine geçmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Etiketleme Tebliği'ne göre her hangi bir gıda ürününde yüzde 1 'in altındaki trans yağ içeriği “trans yağ yoktur" olarak beyan edilebilir. Yani margarinlerde trans yağ yoktur.
Amerikan Kalp Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Birliği'nin sağlık rehberlerinde yumuşak margarin alternatif bir yağ olarak önerilmektedir.
Bu vesileyle, 146 yıllık bir ürünün, günümüzde adlandırıldığı şekliyle ‘modern margarin’in aşağıdaki özelliklere sahip olduğunu sizinle paylaşmak isteriz.
1. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir.
2. Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez.
3. Kase margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir.
(Doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş, hem de doymamış yağ asitlerini içerir. Tereyağının doymuş yağ asidi oranı % 65'tir. Ayçiçek yağı %11, mısır yağı %13, zeytinyağı %15-17 arasında doymuş yağ içerir. Kase margarin ise % 15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Yani doymuş yağ içeriği bakımından aynı miktardaki zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur.)
4. Trans yağ yoktur.
5. Kase margarinlerin yağ içeriği %60, paketlerin ise %70'dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre %30-40 daha az enerji verir.
Verdiğimiz bilgilere ek olarak margarin ve sağlık konulu tüm uluslararası bilimsel kaynaklara www.modernmargarin.com web sitesinden erişmek mümkündür.
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Margarinle ilgili haber çalışmalarınızda tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle de paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.
*
MÜMSAD Hakkında:
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), mutfak ürünleri, bitkisel çaylar, donmuş gıda ve margarin sektörlerinin sanayicilerini bir çatı altında toplayarak, sektörün gelişmesi için tüm gayretlerin organize olmasını, üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
MÜMSAD çatısı altında; margarin kategorisinde Besler (Ülker), Unilever, Marsa, Küçükbay, Cargill, AAK Turkey ve Elita; Çorba/Harçlar/Bulyon kategorisinde Unilever, Ülker ve Nestle; toz tatlılar kategorisinde Dr. Oetker, Ülker ve Unilever; donmuş gıdalar kategorisinde Dr.Oetker ve Kerevitaş; bitki ve meyve çayları kategorisinde ise Doğadan, Unilever ve Martin Bauer yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim