Çorum İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği önderliğinde yapılan çalışmalarda bir hayli yol kat edilirken, manda yetiştiricilerinin sayısı ve sektöre karşı ilgi her geçen gün çoğalıyor.
Çorum'daki manda yetiştiriciliği modelini yerinde görmek adına Çorum İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği önderliğinde; Dodurga Kaymakamı M. Emin Elmalı, Dodurga Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Dodurga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yiğit, Çorum İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Arif Akar, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca, Ziraat Mühendisi Özlem Tepe ve Dodurga'da manda yetiştiriciliği yapan ve yapmak isteyen şahıslarla birlikte Merkez Hacımusa (Karaağaç) ve Çeşmeören köylerindeki işletme sahipleri ziyaret edildi.

EŞSİZ LEZZET: OTLU MANDA PEYNİRİ
İlk olarak Hacımusa Köyü'ndeki Memduh Bozdoğan'ı ziyaret eden heyet, üretim tesislerini inceledi. Eşi Hacer Bozdoğan ile birlikte toplam 75 adet manda beslediklerini, bu işten son derece memnun olduklarını dile getiren Bozdoğan, mandacılığın gelişmesine katkıda bulunan Tarım Müdürlüğü ve Damızlık Manda Birliği'ne teşekkür etti.
Bozdoğan ailesi, konuklarına manda sütü, manda yoğurdu, manda eti, kaymak, tereyağ, peynir, çökelek ve doğal köy ürünlerinden oluşan yiyecekleri ikram etti.
Hacer Bozdoğan, kendi üretimi olan manda peynirinin oldukça beğenildiğini ve tutulduğunu söyleyerek, "dereotu ve çörekotu ile birlikte manda peyniri ürettim. Bu peynirin tadına doyum olmuyor" dedi.
Heyet daha sonra Çeşmeören Köyü'nde; Mürsel Torun, Yaşar Bulut, Eşref Torun, Yusuf Torun ve Faruk Torun adlı yetiştiricilerin işletmelerini gezerek, manda üretimi hakkında bilgi aldı. Ziyaretin sonunda köyün kooperatif binasında bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenlendi.




"TEKNOLOJİK İŞLETME MODELİNE YÖNELİN"
Ziyaret sırasında köylerde manda yetiştiriciliğinin hangi boyutta olduğu, hangi ortamlarda hayvan beslendiği, yetiştiricilerin memnuniyeti ve sektörün durumu yerinde incelendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, tarımsal destekleme çeşitliliğinin günden güne arttığı ülkemizde yetiştiricilere konuyla ilgili ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını belirterek, yetiştiricileri teknolojik işletme modeline yönlenmeye davet etti.

DODURGA'DA MANDACILIK GELİŞTİRİLECEK
Dodurga Kaymakamı M. Emin Elmalı ise Dodurga’da günümüz koşullarına uygun bir şekilde Manda Yetiştiriciliği Entegre Tesisi hazırlık çalışmalarının müjdesini verdi.
Dodurga'da uygun bir araziye 100 başlık tesis kurmayı planladıklarını, tesis için proje hazırlayacaklarını ve hibe desteklerinden de yararlanacaklarını belirten Elmalı, manda üreticilerinin de tesise ve kurulacak şirkete ortak olabileceğini, bu işin altyapı hazırlıklarına başladıklarını, ilçede mandacılığı teşvik edeceklerini, üreticiyi bir araya getirerek ürünlerin sağlıklı koşullarda pazarlanmasını sağlayacaklarını anlattı.
İl Müdürü Ermiş ve Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca da Dodurga'da kurulması planlanan tesise her türlü desteği vereceklerini, yatırımın kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi için çaba göstereceklerini ifade ettiler.

BU YIL 620 BİN LİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI
Birlik Başkanı Şaban Sarıca, "ilimizdeki manda sayısı birliğimizin ilk kuruluş yılı olan 2012 yılından bu yana 1000 civarında iken şu an 2500'e ulaşmıştır. Bu üç yıl içindeki gelinen durum, başarılı çalışmaların bir göstergesidir. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir. Birliğimiz bünyesinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi de üç yılını tamamlamıştır. Artışımızın temel nedeni ıslah projesi olup, Tarım Bakanlığı’na böyle bir çalışmayı bizlere kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Sarıca, 2015 yılı proje desteklemelerinin bu hafta yetiştiricilerin hesaplarına aktardıklarını ve proje kapsamındaki yetiştiricilere 619.364,68 TL. net hakediş ödediklerini belirtti.
Sarıca'nın verdiği bilgiye göre; bu yıl 1 yaşındaki malaklar da destekleme kapsamına alındı.

“VERİM VE KALİTEYİ ARTIRACAĞIZ”
Halk Elinde Islah Projesi Proje Teknik Elemanı, Ziraat Mühendisi Özlem Tepe de projenin amacının verimli olan mandaların belirlenerek, çoğalmanın verimli mandalar üzerinden sağlanması olduğunu söyledi.
Proje Yürütücüsü Özlem Tepe 2012 yılı Ekim ayında kapsama alınan “Halk Elinde Hayvan Islahı” projesi hakkında manda üreticilerini bilgilendirdi.
Projenin Bakanlık Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü bir proje olduğunu bildiren Özlem Tepe, “TARGEM, bizden veri kayıtlarının düzgün bir şekilde tutulmasını istiyor. Yavru ağırlığı, süt verimi, tohumlama ve sağlık kayıtları, hastalık ve aşılama kayıtları, süt analiz sonuçları gibi birçok veriyi kontrol altında tutacağız. Köylere, üretim yerlerine yönelik ziyaretlerimiz sürecek. Mandacılığı, verimliliği yerinde ve zamanında görüp değerlendireceğiz” dedi.
Proje ile Çorum’daki mevcut manda sayısının tespit edildiğini, bu sayıyı kontrol altında tutacaklarını bildiren Tepe, bir taraftan üremeleri devam eden mandaların sayısında artış yaşandığını, anaç dişi, erkek manda ve malaklar dahil toplam 2500 sayısına ulaşıldığını açıkladı.
Tepe, mandaların tüccara satışına izin vermeyeceklerini, manda satmak isteyenlerin sadece yetiştiriciler arasında yapılacağını, il dışına manda sevkini de önleyeceklerini anlattı.
Ziyaret ve toplantılar sonunda Dodurga heyeti, ilçede manda üretimini geliştirmek amacıyla çalışmalara derhal başlayacaklarını söylediler.


Otlu manda peynirinin tadına doyul olmuyor.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim