Hitit Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Osman Özenç ve Mecit Alperen Alver tarafından, Polimer Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Adnan Sevil’in akademik danışmanlığında hazırlanan “Mikrodalaga Işımalı Motor Tasarımı” başlıklı bitirme projesinin TÜBİTAK 2209/A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği kapsamında destek almaya hak kazandığı belirtildi..

Projede, iş üretmek için yakma işlemi ile genleşme yerine, mikrodalga ışıması ile genleşme gerçekleştirilmesinin önerildiğinin kaydedildiği açıklamada bu amaçla farklı basınçlarda, (gaz, sıvı veya katı) hava, karbondioksit, oksijen, azot, hidrokarbon esaslı gazlar veya inert gazların mikrodalga ışımasına maruz tutulması, gerçekleşecek genleşmeden iş üretilmesinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Hidrokarbon ve türevlerini kullanan yakıt sistemlerinin ısı/iş verimi, yakıt/atık verimi ve yakıtın dışa bağımlılığı gibi temel sorunlara sahip olduğunun anlatıldığı açıklamada bunların hep geliştirilmekle birlikte, son yıllarda iyileştirme yüzdelerinin hızının azaldığı, yeni uygulamalar üretmek, yakıt, yanma kavramlarını ortadan kaldırmak, ısı-iş çevirimi, vb. mekanik düzeneği tamamen farklı zeminlerde çalışan süreçler geliştirmek gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Bütün bunları göz önüne aldığımızda, aslında enerji değeri olmayan kaynakların, enerji üreten kaynaklara dönüştürülmesi söz konusudur.

Öğrencilerimizi ve öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz” denildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim