Alaca’ya bağlı Alacahöyük köyünde düzenlenen anma törenine çok sayıda kişi katıldı. Emek Partisi’nin bayraklarıyla süslenen mezar başında Mahmut Balkaya’nın öğrencilerinden olan HDP Çorum Milletvekili Adayı Muharrem Özünel bir konuşma yaptı. Nasıl bir dava adamı olunacağını Pala Mahmut’tan öğrendiklerini ifade eden Özünel, “Onun bıraktığı yerden mücadelesini devam ettiriyoruz” dedi.
Anma törenine Emek Partisi Genel Merkezi adına katılan İbrahim Akkaya ise Mahmut Balkaya’nın devrim ve sosyalizm mücadelesinin EMEP tarafından devam ettirildiğini söyledi. Akkaya, EMEP’in bütün ezilenleri ve halkları gericiliğe ve sömürüye karşı birleştirme sözü verdiğini ve bu sözünü mutlaka yerine getireceğini kaydetti.
Oğlu Deniz Balkaya’nın da aile adına bir konuşma yapmasının ardından kalabalık sloganlar eşliğinde Garipdede türbesi yemekhanesine geçerek, burada hazırlanan yemeği yedi.
1949 yılında Alacahöyük’te doğan Balkaya, 80 öncesinde Çorum’da Halkın Kurtuluşu’nun önder kadrolarındandı. 1980 darbesinden sonra yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştı. Uzun yıllar mülteci olarak yurtdışında yaşayan Balkaya, çıkan af ile birlikte daha sonra Türkiye’ye dönüş yaptı. Mahkeme kararıyla öğretmenliğe başlayarak İzmir’e yerleşen Balkaya, 1 yıl önce yakalandığı kanser hastalığına yenik düşmüş ve memleketi Alacahöyük’te toprağa verilmişti.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim