Ulusal Kurtuluş mücadelesinden Cumhuriyete giden yolda en önemli antlaşmanın Lozan barış antlaşması olduğunu ifade eden Tüfekçi, “Emperyalist devletlere karşı verdiğimiz bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması ile askeri zafer sonuçlandırılmış, İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla da Türkiye devleti dış politika ve siyasi zaferini tüm dünyaya kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı.

Tüfekçi, açıklamasının devamında şunları dile getirdi:

“Lozan Antlaşması Türkiye’nin dış politikasının da misyonunu ortaya koymuştur. Bu misyon Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesidir. Lozan’ın ve bu barış fikrinin ne kadar önemli olduğunu bugün çevremizde yaşanan ve ülkemizin de içine atılmak istendiği ateş çemberini görünce daha iyi anlıyoruz.

Lozan’da çöpe atılan Sevr denilen paçavra anlaşmadır. Biz bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi Lozan’ın temelleri üzerinde yükselttik. Sevr’in yok ettiği bağımsızlığımızı, Lozan’la bir kez daha kanıtladık.

Türkiye Cumhuriyeti Mondros ve Sevr’in teslimiyetçi, bağımsızlığı yok edici anlayışına boyun eğmemiş, Lozan Antlaşması ile tarih yazmıştır. Lozan’ın önemi 2.Dünya Savaşı zamanında daha da iyi anlaşılmıştır. Lozan’da ortaya konan dış politika anlayışı ile 2.Dünya Savaşı ve çevremizdeki birçok sorunu Türkiye’nin çıkarlarına uygun belirleyici ve karar verici olarak çözmüştür.

Türkiye Cumhuriyetinin tapusu Lozan Barış Antlaşmasına sahip çıkmak vatani bir görevidir. Anlaşmayla, ülkemizin sınırları belirlenmiş, Misak-ı Milli sınırları içerisinde özgür ve bağımsız bir devlet olduğumuzu dünya kabul etmiştir.

Türkiye Cumhuriyetinin var oluş belgesi olan Lozan Barış Anlaşmasının imzalanmasının 95’inci yıl dönümünü kutlar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim