2011 yılında Üniversite’de sadece 11 lisansüstü program bulunurken, bugün program sayısının yüzde 245’lik artış oranıyla 38’e ulaştığı bildirildi.

HİTÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada lisansüstü program çeşitliliği ve öğrenci sayısının artırılması için çalışmalara devam edildiği belirtilerek, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinin doktora ve yüksek lisans (tezli ve tezsiz) programlarına yeni alınacak yaklaşık 600 öğrenciyle birlikte lisansüstü öğrenci sayısının 2.000’i aşması hedeflendiği belirtildi.

HİTÜ Rektörlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“Bilindiği üzere üst düzey Ar-Ge çalışmaları ve diğer akademik faaliyetler, gelişmiş ülkelerin gelişmelerinde ve güçlerini korumalarında en önemli etkendir. Bunun farkında olan ülkeler, ileri düzey eğitim sunan lisansüstü eğitime (yüksek lisans ve doktora) son derece önem vermekte olup, bu alana büyük yatırımlar yapmaktadırlar.

Ülkemizin ilk etapta 2023 vizyonu çerçevesinde planlanan araştırmacı sayısının ve kapasitesinin artırılması sürecinde üniversitelerden beklentiler de artmış durumdadır. Bu kapsamda, yükseköğretimden beklenen nitelikli eğitim ve araştırmaları yapabilmek ve ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını temin etmek bir zorunluluk halini almıştır. Zira ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda planlanan araştırmacı sayısı yaklaşık 300.000’dir. Bu amaca yönelik olarak lisansüstü öğrenci sayısının artırılmasına yönelik önlemlerin acilen alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde yıllık doktoralı mezun sayısı 5.000 dolayında olduğu göz önüne alındığında, 2023 vizyonu için kalan sürede ihtiyaç duyulan yıllık doktoralı mezun sayısı 20.000’dir. Doktora eğitimi öncesinde yüksek lisans eğitiminin yapıldığı dikkate alındığında, hem yüksek lisans hem de doktora eğitimine yönelik programların açılması ve buralara alınacak öğrencilere çağın koşullarına uygun nitelikli eğitim verilmesi son derece önem arz etmektedir.

Önümüzdeki süreçte nitelikli akademisyen yetiştirme, Türk yükseköğretim sisteminin niceliksel ve niteliksel gelişmesi açısından temel meselelerinin başında gelmektedir. Bu çerçevede Yönetimimiz eğitime ayırdığı insan gücü ve altyapı desteği ile pek çok alanda nitelikli yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmeye gayret etmektedir. Zira 2011 yılında Üniversitemizde lisansüstü öğrencilerin toplam öğrencilerimize oranı sadece yüzde 2 iken, bu konuda yapılan yoğun çalışmalarımız neticesinde bugün gelinen noktada yaklaşık 1.500 lisansüstü öğrenci ile bu oran yüzde 10,30’a çıkmıştır. Üniversitemizin orta vadedeki hedefi, bu oranı yüzde 15’ler seviyesine yükseltmektir. 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitülerimize doktora ve yüksek lisans (tezli ve tezsiz) programlarımıza yeni alınacak yaklaşık 600 lisansüstü öğrencilerimizle birlikte lisansüstü öğrenci sayımızın 2.000’i aşması hedeflenmektedir. Bu yıl 5 yeni yüksek lisans programımıza (Türk Dili ve Edebiyatı, Polimer Bilimi ve Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Kimya (Tezsiz) ilk defa öğrenci alımı yapılacaktır. Üniversitemiz lisansüstü programlarında halen eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerimiz bulunmakta olup, yeni öğrenci alımlarımızda da yabancı uyruklular için kontenjanlarımız ayırılmış durumdadır.

Önümüzdeki günlerde öğrenci alacak lisansüstü programlarımız ile bu programlarımıza ayrılan kontenjanlar, başvuru şartları ve diğer bilgilere, ilgili enstitülerimizin web sayfalarından ulaşılabilecektir.

Diğer taraftan 2011 yılında Üniversitemizde toplamda sadece 11 lisansüstü program bulunurken, bugün program sayımız % 245’lik gibi çok büyük bir artış oranıyla 38’e ulaşmış durumdadır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim