Yeni yeni yaygınlaşan, müzik otoritelerince kabul görmüş kuruluşlardan bu sistem üzerine özel eğitim almış müzik öğretmenleri tarafından verilmesini gerektiğini belirten Lila Akademi Sanat Merkezi sahibi Didem Kavukçu Hamoğlu, “Müzik, konuşma ve dans, insanın kendini ifade etme araçlarıdır. İster çocuk-genç, ister yaşlı, ister engelli olsun her insanın içinde kendini sanatsal olarak ifade etme becerisi vardır. Carl Orff ve Gunild Keetman’ın bu prensipten yola çıkarak geliştirdikleri “orff Schulwerk” yaklaşımının temelleri 1930’larda Münih’te kurulan Günther okulunda atılmaya başlanmış, bu okulda çocuklarla yapılan müzik ve hareket eğitimi çalışmalarının ürünü olarak “Çocuklar İçin Müzik” adlı beş ciltlik kitap serisi yayımlanmıştır. Bu kitapların yayımlanmasından sonra “Orff Schulwerk” yirminci yüzyılın yükselen müzik pedagojisi sistemlerinden biri haline gelmiştir.

“Orff Schulwerk” insanın içinde zaten var olan yaratıcı güçleri açığa çıkarmasına ortam hazırlayan, temelinde ritim, hareket ve konuşma olan, insanların içlerinden geldiği gibi müzik yapıp, dans etmesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan, insana bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir eğitim anlayışıdır. Bu eğitim anlayışında geleneksel çalgı veya dans öğretiminden farklı olarak her seviyede ve yetenekteki kişiler, bir grup içerisinde etkileşimli bir yaratıcılık ve kendini ifade etme süreci yaşarlar. Temelde sosyal bir varlık olan insan için grup çalışması yoluyla öğrenme çok daha kolaydır.

Orff yaklaşımı her yaştaki insan için uygundur. 4 yaştan itibaren özel gruplarımıza kayıtlarımız devam etmektedir. Ayrıca kurumsal firmalarla özel çalışmalarda yaptığımızı belirtmeliyim” dedi.

Lila Akademi’nin her yılsonu öğrencileri ve öğretmenleriyle hazırladığı, görsel ve işitsel olarak devasa bir resital şeklinde geçen temsillerinin gelenekselleştiğini kaydeden Didem Kavukçu Hamoğlu, çevre illerden dahi seyircilerin izlemek için Çorum’a geldiğini belirterek, bu görsel şölen için bütün bir yıl titizlikle hazırlandıklarını dile getirdi.

Bu hazırlıklar içerisinde sahne, dekor, kostüm ve organizasyon faktörlerinin çok önemli olduğunu belirten Hamoğlu, “Seyirci için küçük olan bir ayrıntı bizim için kimi sahnelerde çok çok önemlidir. Sahne, perde, ışık, ses, dekor asla birbirlerinden ayırt edilemez. Bu alanda uzun süredir tecrübe sahibi olmam ve girişimci kimliğimle bir reklam ajansı kurup Pigrafik adı altında reklam, organizasyon ajansımla beraber bu yıl çok farklı bir sanat şöleni gerçekleştireceğimizi de haber veriyim” diyerek, detaylı bilgi almak isteyenlerin Lila Akademi Sanat Merkezi’nden bilgi alabileceğini bildirdi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim