Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğde; ''Ülkemiz karayollarında seyreden yabancı plakalı araçlar da dâhil olmak üzere ticari ve özel tüm araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir'' dendi. Buna göre Türkiye'de 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde bütün taşıtlar kış lastiği kullanmakla yükümlü hale geldi. Uygulama kapsamında olduğu halde kış lastiği kullanmadığı tespit edilen araçlara 625 lira para cezası uygulanacak.

DENETİMDE BELEDİYELER DE YETKİLİ

Kış lastiği uygulamasının denetiminde de ek yetkilendirmeye gidildi. Şehirlerarası yollarda yapılan kış lastiği denetimlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki denetim birimlerinin yanı sıra belediye birimleri de bu yıl itibarıyla kış lastiği denetimi yapacak.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANA 625 LİRA CEZA

Kış lastiği zorunluluğuna uymayan bütün ticari ve özel otomobiller de dahil olmak üzere karayollarında seyreden araçlara denetimler kapsamında 625 lira para cezası uygulanacak.

Küçük Sanayi Sitesi 15. Cadde No:1 adresinde faaliyet gösteren Çorum Hunter Rot Balans’ın yetkilisi Emre Özbüğrü, kış lastiği bilincinin son yıllarda önemli oranda arttığını belirterek, “Çorum Hunter Rot Balans olarak müşterilerimize gerekli bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Özel otomobillerin de ilk kez kapsam altına alınmasıyla birlikte uygulama genele yayılacaktır. Kış koşullarında özellikle karayollarında güvenli sürüş ve akıcı bir trafik için kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyoruz. Para cezası binek otolarının 4 adet kış lastiği maliyetinin büyük bir kısmını karşıladığı için sürücüler hem kendi can ve mal emniyeti hem de mevzuatın gereğini yerine getirmek adına uygulamayı benimseyeceklerdir” dedi.

YAZ AYLARINDA KIŞ LASTİĞİ KULLANMAYIN!

Emre Özbüğrü, sürücüleri yaz aylarında kış lastiği kullanmamaları yönünde de uyardı. Yaz aylarında kullanılan kış lastiğinin lastiğin ömrünü kısalttığı gibi sürücülerinde hayatını riske soktuğunu vurgulayan Özbüğrü, aynı zamanda yaz lastiğinin de kışın kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Kış aylarında kullanılan yaz lastiği eksi 5 dereceyi gördüğü zaman donar ve araç yola tam tutunamaz ve kayma yapar. Kış lastiği ise eksi 65 derecelere kadar dayanır. ‘Çorum’a kar fazla yağmıyor, kış lastiğine gerek yok’ gibi söylemler yanlıştır. Kar yağmasa da hava sıcaklığı düşüyor ve don olayı gerçekleşiyor. Kışın kış, yazın ise yaz lastiğini sürücülerin güvenliği için bu yüzden tavsiye ediyoruz” dedi.

Yığılmalar olduğu zaman iş kalitesinin düştüğünü dile getiren Özbüğrü, ayrıca 4 mevsim lastiklere de değindi. 4 mevsim lastiklerin üzerinde M+S ve Kar işareti bulunduğuna dikkat çeken Özbüğrü, bu işaretlerin olmadığı lastiklere kesinlikle dört mevsim lastik diye itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Sürücülerin lastik değişimlerinde rot ayarı yaptırmayı unutmamalarına da değinen Özbüğrü, rot ayarının hayati önem taşıdığını, balans ayarının ise lastiğin ömrünü uzattığını ifade etti.

Firma olarak müşterilerine Lastik Otel hizmeti de sunduklarını kaydeden Emre Özbüğrü, lastik otel hizmeti almak istemeyen araç sürücülerine lastiklerini güneş görmeyen yerde saklamalarını tavsiye ederken, poşet içerisinde kesinlikle saklanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim