Özdoğanlar Düğün Salonu’ndaki kutlamaya Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık, Eğitim İş Sendikası Genel Sekreteri Şükrü Balun, Eğitim İş Sendikası Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk, Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hasan Suvacı, Eğitim İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Sedat Tuygun, Eğitim İş Sendikası Ordu Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Sariyer, Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı İlhan Yaşar, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Uğur Demirer, CHP İl ve Merkez İlçe yöneticileri ile sendika üyeleri büyük bir katılım sağladı.



Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, açılış konuşmasını yapan Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı İlhan Yaşar 29 Ekim’de ülkenin Olağanüstü Hal’de olduğunu hatırlatarak bu nedenle yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.
Cumhuriyetin 93. Yılını OHAL ve KHK gölgesinde kutladıklarını söyleyerek bir asra yaklaşan cumhuriyetin güçlenmek bir yana içinde büyüttüğü karşı devrim sayesinde güçlenen onlarca gerici tarikat ve cemaatten birinin bile darbe girişiminde bulunabildiğini söyleyen Yaşar, “Laik cumhuriyetin temeli laik eğitimden geçiyor. Ama laik eğitimin yıkılması için Köy Enstütülerinin kapatılması ile başlayan gerici eğitim ve taraftarları son 14 yılda elde ettikleri kazanımlarla güçlerinin doruk noktasına ulaştı. Eğitimde reform söylemleri ile laik ve çağdaş eğitimi ortadan kaldırıyorlar. Her gelen Kemalist ideolojiyi yoketmek için eğitimin kalitesini düşürüyor. Dini değerler eğitimi ile cemaatler okullara kadar giriyor. Yandaş sendika aday öğretmenleri tehdit ederek bir anda 30 bin üye yapar hale geliyor. Tüm okullar imam hatipleştiriliyor ama hala imam hatip ihtiyacı bitmiyor” dedi.



Yaşananlardan kendilerinin de suçlu olduğunu, demokrasi, özgürlükler ve laiklik ortak paydasında birleşemedikleri için eğitimin gerici vakıf ve cemaatlere, siyasetin ise öngörüsüz insanlara kaldığını söyleyen Yaşar, “Aldığımız ders açıktır. Küçük farklılıkları bir kenara bırakarak Mustafa Kemal, emek mücadelesi, demokrasi ve laiklik gibi ortak paydalarda saflarımızı birleştirmek zorundayız. 11. Yılını kutlayan Eğitim-İş gericiliğe, bölücülüğe ve ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyi sürdürecektir” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık ise eğitimcilere seslenerek iktidarın zulmünü tüm halka anlatmaları gerektiğini vurguladı.
Öğretmenlik mesleğinin sadece ders anlatmaktan ibaret olmadığını söyleyerek eğitimcilerden ülkenin içinde bulunduğu durumu tüm Çorumlulara anlatmalarını isteyen Mehmet Balık, “Bizler eğitim emekçileri olarak önümüzdeki dönemde ülkemizin zor bir dönemden geçtiğini unutmadan, ülkemizin geleceği için bir şeyler yapmak zorundayız. Burada birilerinin size görev vermesini beklemeden, bir cumhuriyet aydını olarak en yakın komşunuzdan başlayarak, tüm velilerimizi, öğretmen arkadaşlarımızı ve tüm Çorumlulara içinde bulunduğumuz durumu anlatmalısınız. Çünkü sizin göreviniz sadece sınıfta ders anlatmak olmamalı. Eğer cumhuriyetin öğretmeniysek, ülkemizin içinde bulunduğu durumu halkımıza anlatmalıyız. AKP zulmünü halkımıza anlatmalıyız. Ülkemizdeki medeniyetin, laikliğin, çağdaş ve bilimsel eğitimin nasıl ayaklar altına alındığını halkımıza anlatmalıyız. Bizim görevimiz sadece sınıfta ders anlatmak değil, halkı aydınlatmak olmalı” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra bu yıl emekliye ayrılan öğretmenler Mustafa Eker, Hüseyin Can, Yücel Mantar, Mehmet Metin Berber ve Yusuf Renkli’ye verdikleri hizmetler nedeniyle plaket takdim edildi. Program, yemek ve müzikle devam etti.


(Volkan SINAYUÇ)
 
Editör: TE Bilisim