Hedef kitlemize büyükelçilikleri, üniversiteleri, sivil toplum örgütlerini, kadınlarımızı, gençlerimizi ve engelli kardeşlerimizi koyduk. Derdimiz bu kitlelerle Çorum’u , Çorum Kültürünü, Hitit Uygarlığını ve Vakıf 19’u tanıştırmak, bunun için de kimsenin bize gelmesini beklemeden hedefteki kapılara gitmek onlarla iletişime geçerek dilimizin döndüğünce zenginliklerimizi anlatmak ve ellerini sıkmaktı. Şükürler olsun ki çıktığımız bu yolda mahcup olmadık.

Dünya Hitit Gününün hikayesi Hititlerin bahar aylarında kutlamış olduğu Antahşum Bayramına dayanmaktadır. Bu bayram aslında tam da Anadolu’dur. Çünkü burada soğanlı bir bitki olan baharın müjdecisi çiğdem çiçeğinden bahsedilmektedir. Çiğdem çiçeğini ve çocukların kutlamalarını Anadolu’da bilmeyen yoktur.

Biz bu güne kadar hep kent projeleri yaptık ve buna sonuna kadar inandık. Yani Valiliğimiz, Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Vakfımız ve kente ahde vefasını gösteren varlıklı işadamlarımız.

Bu etkinlikte ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Türk Japon Vakfı ile işbirliği yaptık. Maalesef talepte bulunmamıza ve bu etkinliğin boyutlarını bizzat anlatmamıza rağmen önemli meslek kuruluşlarımızdan destek alamadık. Buradan alamadığımız destekleri ise gerçekten Çorum sevdalısı ve Çorum topraklarında sadece para kazanmayı hedeflemeyen, kazanmış olduğu paralardan Çorum’da kültürün sanatın gelişmesi ve ilimizin tanıtılması için kaynak ayıran, zengin demiyorum varlıklı ve prestijli firmalardan lafta değil samimi destekler aldık ve yarı yolda bırakılmadık. Kendilerine içinde bulunduğumuz ekonomik krize rağmen bu tanıtıma destek oldukları için Kentimiz ve Vakfımız adına teşekkür ediyorum.

Bu işbirlikleri ve desteklerle Dünya Hitit Günü etkinlikleri 5 gün boyunca son derce verimli ve etkileyici bir şekilde gerçekleşmiş ve her yaştan binlerce kişiye İlimizin kültürel zenginlikleri anlatılmıştır. Programda yer alan her bir etkinliğe katılım üst düzeyde gerçekleşmiştir.

Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi’nin programa katılarak kentimizi ve bizleri sahipsiz bırakmaması çok önemlidir. Birçok büyükelçinin, büyükelçilik müsteşarı ve kültür ataşelerinin, Çorum eski valilerinin, yüksek yargı üyeleri ve yargı üyelerinin, ASO Başkanı’nın, Barolar Birliği Başkanı’nın ve sayamadığım birçok bürokratın, akademisyenin ve sivil toplum örgütleri başkan ve idarecilerinin, nezih bir katılımcı topluluğunun etkinliklere iştiraki son derece mutluluk vericidir.

Dolu dolu geçen 5 günün ardından bu tanıtımda çorbada tuzu olan başta Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi ve Vali Yardımcımız Recep Yüksel, Turizm İl Müdürümüz Ömer Arslan ve Turizm İl Müdürlüğü çalışanlarına. Çorum Belediye Başkanlığına , Eski Belediye Başkanımız Sayın Zeki Gül’e , Belediyemizin ilgili birimlerinde çalışanlara, sponsor olan Hatap Değirmenleri , Alapala Makina, Özkent Kiremit, Taç Makina, Özgün Gıda Kozmetik , Çorum Birlik Kiremit, Tekin Karo, Duduoğlu Döküm, Tütüncü, DEES Yapı, HLÇ Mimarlık , Baktat, Saraylım Gıda , Hasan Zahir Et Lokantası , Anitta Hotel, Nihat Malatyalı ,Karataş Otomotiv firmalarına , ATO ve ASO Başkanlarına, AKİD İşadamları Derneği’ne, konuğumuz olarak programa çağırdığımız ve yoğun işleri arasında bu etkinliğe zaman ayıran ASO Başkanı Sayın Nurettin Özdebir, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof Dr Gülfem Çelik , Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Av. Metin Feyzioğlu, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Baki Remzi Suiçmez, Sayın Dr. Mahfi Eğilmez, Sayın Günseli Kato ve Türk Japon Vakfı Başkanı Sayın Prof Dr. Cafer Tayyar Sadıklar’a ve programa katılarak bu programın gerçekleşmesini sağlayan tüm sanatçı dostlarımıza, bizi yalnız bırakmayan sanatseverlere Şahsım ve vakıf mütevelli heyeti adına, memleketim adına teşekkür ediyorum.

Bu arada Türk japon Vakfının bu etkinliğe tahsis edilmesi konusunda büyük desteğini aldığımız Çorum Eski Valisi Sayın Mustafa Yıldırım’a, Mahfi Eğilmez’in programa katılmasını sağlayan Çorum Eski Valisi Sayın Hüseyin Poroy’a ve Metin Feyzioğlu’nun programa katılmasını sağlayan Eski Çorum Barosu Başkanı Sayın Altan Akpınar’a tüm akademisyenleri organize eden ve panellerin bütün yükünü üstlenen Sayın Prof Dr Tayfun Yıldırım’a ayrıca teşekkür ediyorum.

Kıyafetleri hazırlayan ve Ankara’ya getirerek defileyi gerçekleştirmemizi sağlayan Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Kız Meslek Lisemize ve çalışanlarına, Çorum Müzesine de şükranlarımızı sunuyorum. Vakıf Mütevelli Heyetimizde yer alan ve bu organizasyonda bilfiil görev yapan maddi ve manevi destek veren tüm üyelerimize de minnettarız.

Bu teşekkürlerin ardından küçük bir sitemim de şartları uygun olmasına rağmen bu tür kültürel etkinlilere destek vermeyen, olumlu ya da olumsuz taleplerimize cevap vermeyen, telefonlara çıkmayarak bu durumu geçiştiren sevgili dostlaradır. Çorum’dan para kazanıyorsanız, çeşitli sivil toplum örgütlerinde partilerde ve toplum içerisinde kendinize iyi bir yer bulabilmek için gösterdiğiniz çabayı Çorumun gelişimi içinde göstermelisiniz. Çorum’a karşı sorumlusunuz. Firmaların ve şahısların prestijleri ve marka olma yolundaki en büyük gösterge kültüre ,sanata ve memleketlerine verdikleri desteklerle ölçülür.

Bir konu daha var zaman zaman gazetelere gönderdiğimiz ve gerçekten haber değeri yüksek ve Çorum kamuoyunun bilmesi, öğrenmesi gereken konulara yeterince yer verilmemesinin ve Çorumluların haber alma özgürlüklerinin kısıtlanmasının Çorum’a ve böyle davrananlara ne kazandırdığını da Çorum kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

Dünya Hitit Günü’nün önemini ve bu kente kazandırdığı getiriyi doğru anlayan ve günlerce bu etkinliğin hak ettiği kadar basında yer almasını ve yapılanların Çorumlular ve Çorum dışında yaşayanlar tarafından duyulmasını sağlayan Çorum Haber Gazetesi’ne ve Sayın Mehmet Yolyapar’a da teşekkür ediyorum.

Yeterince yer vermeyen kardeşlerimin de bu haberleri kamuoyuna duyurmayarak Çorum’a nasıl bir fayda sağladıklarını bilmek isterim. Lafla turizm gelişmiyor, sadece biraz öngörülü ve samimi olmak gerekiyor. Bence bu ilin gelişmesinin önündeki en büyük engel güzel şeylerin bilinmesini ve insanlarımızın haber alma özgürlüklerini engellemektir.

Son söz;

Değerli Çorumlular, eğer Çorumluları temsil edecek yerlere ve makamlara birilerini getirecekseniz Çorum’un kültürel gelişmesine destek olan olan, sanatçıya, sanata yoksula destek veren belirli kültür düzeyine erişmiş kişilerden seçmenizi Çorum’umuzun daha ileri gitmesi adına sizlerden önemle rica ediyorum.

Editör: TE Bilisim